Чланци поређани по датуму: субота, 24 април 2021

ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУРадост свих, Господ Христос, Истина, Светлост, Живот и Васкрсење свега,
свима се јавио на Земљи Својом добротом, и постао образ Васкрсења,
свима дајући Божански опроштај грехова
.
Кондак, гл. 2.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 24. априла 2021. године, на Лазареву суботу, свету архијерејску Литургију у крагујевачком катедралном храму Успења Пресвете Богородице, уз саслужење протојереја – ставрофора Зарије Божовића, протојереја Срећка Зечевића, протођакона Ивана Гашића и протођакона Небојше Јаковљевића.

ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ“Из уста деце и одојчади начинио си себи хвалу” (Пс 8, 2)

У суботу, када наша света Црква слави успомену на чудесан догађај васкрсења Четвородневног Лазара из Витаније, служено је свечано бденије са освећењем врбе у храму Светога Саве у насељу Аеродром.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУПрема древном црквеном обичају, уочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу освештане су гранчице врбе. Из најранијих сведочанстава ο Врбици с краја 4. века, која потичу од Силвије Аквитанке и у којима је описано богослужење јерусалимске Цркве тога времена, сазнајемо да су у литији учествовали одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслинâ и палми.

ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ- ВРБИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАНа дан када Света Православна Црква прославља спомен сећања на славно васкрсење четвородневног Лазара, којим је Господ нама људима показао један суштински део Његовог домостроја спасења људског рода односно, да ћемо сви васкрснути у последњи дан као што је и Он славно Васкрсао, верни народ се окупио да литијски молитвено прослави овај свети празник.

Верни народ се састао код Основне школе “Јован Поповић” у великом броју међу којима је било мноштво деце, предвођени својим вероучитељем Милошем Тодоровићем. Велику радост која се сливала у срце изазивало је гледање разигране деце и слушање њихов граје.

У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУ ОСВЕШТАНЕ СУ ГРАНЧИЦЕ ВРБЕУочи празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, по древном црквеном обичају, у храму Светог Пантелејмона у Станову освештане су гранчице врбе.

У време јерусалимске Цркве оног времена у литији су се носиле гранчице палми и маслина, пошто тога нема у нашим крајевима, носи се гранчица врбе. Осветивши и покропивши освећеном водом врбицу, братство храма је, после вечерњег богослужења позвало верни народ да заједно са великим бројем дечице крену у литијски опход око храма.

ВРБИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАУ крагујевачком насељу Мале Пчелице у храму Пресвете Богородице Тројеручице као и ранијих година било је велико сабрање.

По завршеном вечерњем богослужењу парох Зоран Митроврћ обратио се пригодном беседом верном народу и деци, а после освећења врбе уследио је трократни опход око храма уз појање тропара празника.