Чланци поређани по датуму: недеља, 23 јун 2024

ВЕЛИЧАНСТВЕНА ПРОСЛАВЕ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЛИТИЈЕ

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду.

Евхаристијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, уз саслужење умировљеног пароха младеновачког протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, старешине младеновачког храма протојереја-ставрофора Слободана Кеџића и ђакона Саше Костадиновића.

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА – У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Има један рођендан који је веома значајан за спасење рода људског. То је Духовдан – рођендан Цркве Христове, који се слави у педесети дан по Васкрсењу Христовом (отуда Педесетница).

На тај дан, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи. Црква је непрекидни Духовдан, Дух Свети је стално у њој као бескрајна животворна сила. И он непрекидно силази кроз сваку Свету Тајну, кроз сваку свету врлину, кроз свако Богослужење, кроз свако „Господе помилуј“, кроз сваки христочежњиви уздах.

ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА У ПАЛАНАЧКИМ ХРАМОВИМА

Празник Силаска Светог Духа на апостоле прослављен је свечано у паланачким храмовима. Празновање је, као и сваке године, започело служењем Свете Литургије. Велики број верника је дошао на евхаристијско сабрање и приступио Чаши.

Након Свете Литургије уследило је вечерње богослужење са коленоприклоним молитвама.

ПРАЗНИК ДУХОВА – ПЕДЕСЕТНИЦЕ, СЛАВА ГРАДА ЛАЗАРЕВЦА

Празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, је и ове 2024. године, прослављен свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и свечаном Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Марко Митић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, протонамесника Владе Димитријевића и протођакона Николе Урошевића.