Чланци поређани по датуму: среда, 21 јануар 2015

ТРИНАЕСТА СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉАОд 22. – 27. јануара 2015. године Црквене општине Јагодине и јагодински вероучитељи у сарадњи са Школском управом Министарства просвете, науке и технолошког раувоја у Јагодини, и основним и средњим школама организују тринаесту по реду Светосавску недељу.

ПРОСЛАВА КРСТОВДАНА И БОГОЈАВЉЕЊА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУНа Празник Крстовдана и Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства Саборног храма.

У раној Цркви су се на празник Богојављења славила сва Христова јављања свету: Рођење Христово, Поклоњење мудраца Христу, Христово Крштење. Почетком четвртог века издвојен је празник Рођења Господа Исуса Христа - Божић и слављен је посебног дана, као и данас.

ХРАМОВНА СЛАВА У МАРШИЋУУ среду 14. јануара 2015. год, када Црква празнује Обрезање Господње, Светог Василија Великог и Нову Православну годину Господњу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Василија Великог у приградском насељу Маршић.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМА12. јануара 2015. године, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима и литургијски крстио Симониду Шаренац, ћерку Ивана и Марије Шаренац. Овом свечаном чину присуствовали су сродници и пријатељи ове побожне и цркви одане породице која дуго година показује велику љубав и активно учешће како у изградњи нашег Светог Храма, тако и у животу саме хришћанске заједнице уопште.

ПЛИВАЊЕ ЗА БОГОЈАВЉЕНСКИ ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ У МЛАДЕНОВЦУБогојављенско пливање за часни крст одржано је осми пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Ове године је учестовало 50 пливача међу којима је била и једна девојка, као и седмогодишњи дечак из Краљева. Најпре је одржан молебан који су служили протојереј-ставрофор Борислав Кевкић, протојереј Спасоје Марковић, јереј Марко Јефтић и ђакон Милутин Гашевић, а потом је литија предвођена старешином братства „Вожд“ Дејаном Лазаревићем (покретачем и организатором догађаја) понела часни крст до места где се пливало.