Чланци поређани по датуму: недеља, 28 децембар 2008

БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О БОЖИЋУ 2008. ГОДИНЕ

МУЧЕНИЦИ ТИРС И ЛЕВКИЈЕ – САБОРНИ ХРАМ У КРАГУЈЕВЦУСлавни мученици Тирс и Левкије су били родом из Кесарије Витинијске. Страдали су за веру хришћанску у време Декијевог наследника Гала. А за време римског императора Диоклецијана страдали су Филимон, Аполоније и други. У саборном храму у Крагујевцу на дан ових Светих мученика 27. децембра 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештеника: Зорана Врбашког и Горана Мићића. Велики број верника се у току Евхаристијског сабрања причестио Пречистим Телом и Крвљу Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

Духовни центар Саборног храма „Новомученици крагујевачки“, дана 26. децембра имао је разговоре са верним народом. На тему „Тумачење блаженстава“ говорио је јереј Дејан Лукић.  О. Дејан је на један веома сажет начин протумачио прва два блаженства: „Блажени сиромашни духом и блажени који плачу“.  Сиромаштво духом је смиреноумље, смиреност и смерност.  Основна врлина из које се све рађа јесте смиреноумље. Онај ко нема смирености нема ни других врлина. Смиреност је Бога учинила човеком. Јер није Бог морао да постане човек, али он то чини из своје смиренсоти и човекољубља и Бог постаје човек спушта се на ниво човека. Темељ хришћанске философије је смиреноумље. Сиромашни духом су они који су сиромашни од греха а богати су врлинама и врлинским животом.

НАСТАВАК ПРОЈЕКТА КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ – ЗДРАВ!У сали Духовног центра саборне цркве у Крагујевцу 23. децембра. 2008. године одржано је предавање проф др Биљане Вулетић на тему “Алергија у одојачком периоду,атопијски дерматитис и алергија на храну”.

Oво је још једно предавање које организује Институт за јавно здравље Крагујевац под покровитељством Града Крагујевца, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована.

Циљ пројекта “Када порстем бићу ЗДРАВ” је смањење броја оболелих од алергијских болести и астме на територији града Крагујевца.