Чланци поређани по датуму: петак, 09 август 2024

СВЕТА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ СЛАВЕ ХРАМА У СТАНОВУ

У петак 9. августа 2024. године, на празник Светог великомученика Пантелејмона, Његово Високопреосвештенство Архиепископ крагујевачки и Митрополит шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову поводом славе овог храма.

Митрополити су саслуживали: протојереј-ставрофор Драган Брашанац, протојереј Дејан Петровић, протојереј Милан Живановић, протојереј Срђан Тешић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић.

9. АВГУСТ – ПРОСЛАВЉАЊЕ И ПРАЗНОВАЊЕ СВЕТОГ БЕСРЕБРЕНИКА И ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПАНТЕЛЕЈМОНА ЖИВЕО ЈЕ ЗА БЕСМРТНУ РАДОСТ ДРУГИХ ЉУДИ

Благовест Христовог Јеванђеља била је одувек у стању да незадрживо прође кроз дебеле зидове и забрављена врата класних разлика. Њени су следбеници били, и јесу, не само прости и сиромашни неписмењаци него и свестрано образовани људи, и они што припадају врховима друштва у коме се и те како гледа „ко је ко“. Тако је та Благовест, силом своје истине, ушла у дом сенатора Евстрогија из малоазијске римске Никомидије, за време владавине императора Максимијана. Евстрогије је паганин, и глув за глас Јеванђеља, али је његова жена поседовала бољи духовни слух и свим срцем прихватала истину о Сину Божијем који је дошао међу људе да буду један према другоме онакви какав је Он према њима. И Пантелејмон, син њихов, још сасвим мали, био је освојен и прожет без много речи духом јеванђељске љубави којом је зрачила његова мати.