Чланци поређани по датуму: недеља, 12 јун 2022

СЛАВА МЛАДЕНОВАЧКЕ ВАРОШИ

Празник Силаска Светог Духа на Апостоле, Тројичиндан, прослављен је свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Овај велики празник представља најдуговечнију традицију у поткосмајској вароши и изузев у периоду богоборачког антитеизма обележаван је литијским обиласком записа у самом граду. Евхаристијском сабрању началствовао је Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, уз саслужење старешине младеновачког храма протојереја-ставрофора Слободана Кеџића, јереја Марка Јефтића и ђакона Саше Костадиновића.

ТРОЈИЧКА ЛИТИЈА У ЈАГОДИНИ

У недељу 12. јуна 2022. године, када наша Црква прославља Силазак Светога Духа на апостоле – Свету Тројицу, у свим јагодинским храмовима је служена Света Литургија, а затим је градским улицима прошла литија.

У литији од Нове цркве, Светих апостола Петра и Павла, учествовало свештенство беличког намесништва, градоначелник Јагодине господин Ратко Стевановић, представник Војске Србије мајор Бранко Голубовић, чланови јагодинских Црквених одбора и верни народ.

У ХРАМУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, У КРАГУЈЕВЦУ, МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ – ДУХОВИ

“И кад се наврши педесет дана бијаху сви апостоли једнодушно на окупу.
И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху;
И показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих.
И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују.”
(Дап 2,1-4)

ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

Празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, је и ове 2022. године, прослављен свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и свечаном Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протонамесник Влада Димитријевић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Марка Митића, протојереја Небојше Леке и ђакона Николе Урошевића. Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

СМЕДЕРЕВСКА ПАЛАНКА СВЕЧАНО ПРОСЛАВИЛА ПРАЗНИК СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

Празновање је као и сваке године започело служењем свете Литургије у парохијским храмовима после чега је уследило вечерње богослужење са коленоприклоним молитвама, а потом је свештенство са својим народом из својих храмова кренуло у свечану литију градским улицама све до зграде општине, где je пререзан славски колач.