КЊИГА ОЦА ДРАГАНА ПОПОВИЋА “БИОЕТИКА СМРТИ” ПРОМОВИСАНА У ИНСТИТУТУ ЗА ЕВРОПСКЕ СТУДИЈЕ

КЊИГА ОЦА ДРАГАНА ПОПОВИЋА “БИОЕТИКА СМРТИ” ПРОМОВИСАНА У ИНСТИТУТУ ЗА ЕВРОПСКЕ СТУДИЈЕ

Књига “Биоетика смрти - Утилитаризам и православље”, протонамесника Драгана Поповића, која је са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована објављена почетком текуће године у заједничком издању Института за европске студије и Издавачке установе Епархије шумадијске “Каленић”, промовисана је у понедељак, 25. јула 2022. године, у Свечаној сали Института за европске студије. О књизи су поред аутора, говорили протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић (Богословски факултет, Правни факултет), др Миша Ђурковић (Институт за европске студије) и проф. др Јован Бабић (Филозофски факултет).

Домаћин промоције, др Миша Ђурковић, присутнима се обратио речима: “Поштовани пријатељи, драги гости, драги ауторе- помаже Бог! Добродошли на завршну трибину у овогодишњем серијалу Института за европске студије”, и изразио задовољство што представља једно коиздање Интитута за европске студије који је пре четири, пет година оформио и Групу за биоетику подстакнути значајем практичних налога да се на биоетичка питања одговара. Говорећи о сарадњи на овом плану са професором Јованом Бабићем и професором Богословског факултета- Зораном Деврњом, представио је књиге које је издао Институт за европске студије на биоетичке теме, а затим скренуо пажњу на књиге из ове области које је издала Установа епархије шумадијске Каленић, а које су на ћирилици објављене превододом с грчког који потписује отац Драган Поповић. Уводно слово заокружио је речима: “Све у свему, на овај начин, драго ми је да смо иницирали и укључили се у покушај прављења интелектуалног оквира за разумевање феномена који су данас практично све значајнији и о томе ћу посебно касније говорити- људи из православне перспективе све више траже практичне одговоре на ова питања и због сопствених проблема, а и због питања онога шта је прихватљиво у јавној сфери, медицини. Мислим да све ово заједно и пре свега књига о којој ћемо данас посебно говорити чине један одличан предоаје за једну озбиљну дебату о овим проблемима. Између осталог и како се наша црква односи према овим проблемима. И ја мислим да је ово прва монографија једног аутора из цркве, која се бави овом тематиком на један врло прецизан и вредносно и религијски заснован начин. У том смислу драго ми је да смо иницирали једну дебату за коју верујем да ће тек у наредним годинама завредити много ширу рецепцију и много озбиљније ставове од свих нас јер људи желе да чују како да се поставе према овом феномену. “

Захваливши се на присуству декану Богословског факултета, који је на овој промоцији по први пут био гост Института а европске студије, домаћин је реч дао протојереју ставрофору професору др-у Зорану Крстићу, који је и ментор аутора књиге “Биоетика смрти”, Драгана Поповића, како би присутне увео у тематику. Ректор крагујевачке Богословије, проф. др Зоран Крстић, исказујући радост сарадње Института за европске студије и Издавачке установе Каленић и пријатност пријатељског окружења промоције, изнео је личну ноту и лични тон наводећи да је отац Драган његов сабрат, саслужитељ и дугогодишњи пријатељ, те радост што је књига “Биоетика смрти” плод многобројних искушења кроз које је отац Драган прошао и “коначно и потпуно стао на своје ноге, определио се и пребродио та искушења, и сада пред собом имамо православног теолога чије је поље рада биоетичка проблематика. Таквих људи није много у нашој цркви. Поједини теолози су се ту и тамо и успут бавили одређеном проблематиком, биоетичком, рекао бих биоетичком, а ево сада имамо првог теолога коме је то поље рада, искључиво биоетика. То је врло значајно за нашу цркву јер ова проблематика неће престати. Напротив. Она ће се све више и више усложњавати и стално ће бити потребе и црква ће бити провоцирана из различитих извора да саопштава своје ставове. Сигурно је да ће отац Драган и убудуће бити незаобилазан учесник многих комисија”.

Александра Цветковић

Промоцију и дебату, у трајању од пуна два сата, која је судећи по броју присутних у сали Института за европске студије изазвала велику пажњу сабраће, колега аутора и говорника, а преношена је и уживо онлајн, преносимо Вам у целини путем линкова у наставку:

http://radiozlatousti.rs/?p=30033

{gallery}Galerije/Vesti/Juli2022/promocija_draganpopovic{/gallery}