ПРЕДАВАЊЕ “КО ЈЕ МОЈ БЛИЖЊИ?” У АРАНЂЕЛОВЦУ

Са благословом Епископа шумадијског Г. Јована, у петак цветне недеље - 11. априла 2014. године, у парохијској сали цркве св. апостола Петра и Павла у Аранђеловцу одржано је предавање на тему “Ко је мој ближњи?”. Предавање је одржао професор Богословског факултета у Београду и ректор крагујевачке Богословије, протојереј- ставрофор др Зоран Крстић.

У уводном делу професор Крстић је истакао непходност напредовања и узрастања у вери, јер наша вера никада не може да стагнира- она или расте и напредује, или слаби и гаси се. Напредовати у вери значи саображавати свој живот са јеванђељским заповестима, што је позив Цркве свима и увек, а поготово у дане Великог поста.

Тумачећи причу о милостивом Самарјанину (Лк 10, 29-37), о. Зоран је у средиште предавања поставио неопходност да свако од нас треба да из пасивног ишчекивања и одабира ко је то мој ближњи, пређе у активно делање и отвореност према свима, јер је заправо у Христу сваки човек наш ближњи. Разуме се да је увек потребан подвиг да би друге видели и прихватили као ближње, али подвиг је оно што сваког човека чини хришћанином, у пуном смислу те речи.

Ово изузетно плодно предавање о суштинској теми у животу Цркве, завршено је са неколико питања која су верници поставили предавачу, на која су добили исцрпне одговоре.

јереј Александар Миловановић