Чланци поређани по датуму: петак, 02 октобар 2009

КРСТОВДАНСКА БЕСЕДА ГОСПОДИНА ЈОВАНА, ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ (Храм Светих апостола Петра и Павла у Чумићу, 27. септембар 2009. године)

У име Оца и Сина и Светог Духа, помаже вам Бог, браћо и сестре! Нека је срећан и благословен празника Воздвижења – Уздизања Часнога и Животворнога Крста на читаву васељену и историју.

Данас нас је благодат Духа Светога сабрала у овоме светоме храму. И тако увек ми и певамо, када се сабирамо у име Божије, да нас Дух Свети сабира. А томе би данас сигурно требали и додати, да сви, узевши Крст свој, говоримо: благословен је који иде и који долази у Име Господње. Заиста, ниједан свети сабор не може се остварити без силе и Благодати Божије, без деловања Духа Светога и Часнога Крста. Зато је тешко, браћо и сестре, о Крсту говорити испод Крста! О Крсту се може говорити само када је човек на Крсту, јер само тада спознаје и зна силу и дејство Часнога Крста. Испод Крста, како су то многи свети Оци говорили, треба молитвено и побожно ћутати.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У СТАРОЈ ЦРКВИНа дан Светог Евменија Гортинског у четвртак шеснаесте седмице по Духовима 1. октобра 2009. године, Владика Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога светога храма.

Беседећи духом беседништва који препознајемо у посланицама Светог апостола Павла, Владика Јован је верном народу говорио о Цркви као заједници Тела Христовог у којој Дух Свети има освећујућу улогу, али не мртве природе, већ пре свега живих људи који представљају основни градивни материјал Цркве Христове.