Чланци поређани по датуму: среда, 28 октобар 2009

СВЕТА ПЕТКА СЛАВА ЦРКВЕ У ВИНОГРАДИМАЈош једна од светиња које су никле у Шумадијској епархији првенствено Архипастирским старањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, јесте храм Свете Петке у Крагујевачком насељу Виногради. Храм подигнут на величанственом месту са којег се пружа тајанствен и предиван поглед на некадашњу српску престоницу, не само да никога не оставља равнодушним својом архитектонском лепотом и једноставноћу која се назире из далека, него нам сведочи о времену у којем нам се по ко зна који пут Бог јавља у историји, у лику Својих Светитеља.

ПО ВЕРИ НАШОЈ МАЈКА БОЖИЈА ЋЕ ОДГОВАРАТИ НА НАШЕ МОЛИТВЕ(Беседа Господина Јована, Епископа шумадијског 26. октобра 2009. године – дочек копије чудотворне иконе Млекопитатељнице у манастиру Светог Луке у Бошњану)

Ова свештена обитељ, поред многих благослова којима Бог и заштитник овог манастира свети апостол и еванђелист Лука њу благосиљају већ дуже време, данас доби још један благослов, доби копију чудотворне иконе Мајке Божије Млекопитатељнице. Дође нам ова икона у овај свештени манастир који је посвећен светом апостолу и еванђелисти Луки – ономе који је ову икону и насликао. Видите, браћо и сестре, да код православних нема ништа случајно. Код православних има само Божијег Промисла. И Промисао Божији је руководио игумана ове обитељи, оца Алексеја, и оне добронамерне људе који су осетили милост Мајке Божије, да помогну да се ова икона ослика и да се донесе овде, у ову свештену обитељ.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак 26. октобра 2009. године на празник Св. мученика Карпа и Св. Злате Мегленске, Епископ шумадијски Јован је у храму Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини, уз саслуживање Арх.намесника беличког и свештенства наше Епархије,служио Св. Архијерејску Литургију.

ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУМало је речи у нашем скромном говору којима би се могла исказати осећања свих присутних верника који су предвођени својим Владиком, Господином Јованом дочекали чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице која је из Кареје дошла на своје коначно одредиште у манастир Светог Луке у Бошњану. Мајка Господа нашег, дошла је у манастир посвећен Светом Луки чијим је рукама она и иконописана.