Чланци поређани по датуму: петак, 20 октобар 2017

ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ У ШУМАРИЦАМАКрагујевачки октобар или Крагујевачки масакр представља масакр којег су над цивилним становништвом Крагујевца и околних села починиле јединице нацистичке Немачке 19, 20. и 21. октобра 1941. године. У овом злочину је страдало око 3.000 становника Крагујевца и околних места, а међу њима је било и 300 крагујевачких ученика и петнаесторо деце старости између 8 и 15 година. Након Другог светског рата владало је мишљење да је страдало 7.000 цивила. Према подацима историчара и некадашњег кустоса музеја у Шумарицама Станише Бркића, тог дана је стрељано 2.796 лица.

Тим поводом и ове године служена је Света Архијерејска Литургија на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Свету Литургију и молебан Новомученицима, који је одржан поред споменика "V 3", служио је Његово Преосвештенствo Епископа шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенствa Епархије шумадијске.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служиће свету Литургију у храму Светих крагујевачких новомученика у Шумарицама у Крагујевцу са почетком у 8,30 часова.

Након Литургије, у 10:30 часова, одржаће молебан крагујевачким мученицима, поред спомен обиљежја "V 3" у Шумарицама.

На јединственој антиратној манифестацији "Велики школски час" у Спомен парку Шумарице, 21. октобра у 11 часова биће изведен драмски приказ “Игре бројева“ аутора Мирка Демића.

ПОЧЕТАК МУДРОСТИ ЈЕ СТРАХ ГОСПОДЊИУ петак, 20. октобра 2017. године, када се прослављају свети мученици Сергије и Вакхо – Срђевдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

ДАРОВИ ДЕЦЕ ОШ „ЈОВАН ПОПОВИЋ“ ИЗ КРАГУЈЕВЦА И ШУМАРИЦА „ДОМУ СТАРИХ“„Сине мој, помози оца свога у старости и не жалости га за живота његова. Ако му и разум клоне, буди благ с` њим и не грди га ти, који си у пуној снази. Јер не заборавља се милост према оцу, већ се урачунава у опроштај грехова!“ (Сир 3 12-14)

Сирахове надахнуте речи о поштовању родитеља и старијих добро су схватила деца ОШ „Јован Поповић“ која су на часовима веронауке говорила о том Божијем и природном закону (заповести). Тако се јавила идеја да се старим и изнемоглим лицима помогне на било који начин и да им се укаже пажња да знају да има још људи (деце) сем њиховх најближих који мисле на њих. Као израз свега реченог уследила је једна човекољубива акција прикупљања пешкира за „Дом старих“ у Крагујевцу.