ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ У ШУМАРИЦАМА

ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ У ШУМАРИЦАМАКрагујевачки октобар или Крагујевачки масакр представља масакр којег су над цивилним становништвом Крагујевца и околних села починиле јединице нацистичке Немачке 19, 20. и 21. октобра 1941. године. У овом злочину је страдало око 3.000 становника Крагујевца и околних места, а међу њима је било и 300 крагујевачких ученика и петнаесторо деце старости између 8 и 15 година. Након Другог светског рата владало је мишљење да је страдало 7.000 цивила. Према подацима историчара и некадашњег кустоса музеја у Шумарицама Станише Бркића, тог дана је стрељано 2.796 лица.

Тим поводом и ове године служена је Света Архијерејска Литургија на платоу испред храма Светих Новомученика Крагујевачких у Шумарицама. Свету Литургију и молебан Новомученицима, који је одржан поред споменика "V 3", служио је Његово Преосвештенствo Епископа шумадијски Господин Јован, уз саслужење свештенствa Епархије шумадијске.

Венце на споменик "V 3", који је посвећен стрељаним ђацима и родољубима у крагујевачким Шумарицама, положили су председник Републике Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, као и министри Зоран Ђорђевић, Славица Ђукић Дејановић и Вања Удовичић, бивши председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, као и амбасадори из Немачке, Русије, Палестине, Аустрије, Белорусије, као и бројне делегације из Србије и иностранства.

Након полагања венаца и молебана, у Спомен парку Шумарице, покрај споменика стрељаним ђацима и професорима "V 3" одржан је “Велики школски час” у знак сећања на стрељане цивиле у Другом светском рату.

„Велики школски час“ и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови злочин из Другог светског рата када су фашистичке снаге 1941. године стрељале хиљаде недужних мушкараца, жена и деце, међу којима су били и ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије.

Ове године, како је и најављено, изведен је драмски приказ „Игре бројева“, крагујевачког књижевника Мирка Демића, а у режији Марка Мисираче. У уметничком програму наступили су глумци крагујевачког позоришта и гости из Београда, музику је компоновао Бранислав Пиповић, сценограф је Борис Максимовић, а костиме је урадила Драгица Илић.

Писац Мирко Демић, овај драмски приказ допунио је горчином успомена и искуства које је понео из Глине, свог завичаја. То његово искуство повезано је са суочавањем са злом, са етничким чишћењем, са геноцидом, са вековном мржњом на националној основи, са смрћу блиских чланова породице. "Игра бројева" повезује два пишчева завичаја, Глину и Крагујевац, Банију и Шумадију. У оба завичаја писац повлачи паралеле које се тичу самог извора зла, без кајања егзекутора, као и само преиспитивање жртава због чега су управо они одабрани. Над текстом и дијалозима који се воде лебди питање како се људско зло може препознати и одакле оно долази.

"Трагедија се увек мери бројевима да би се упоредила са другом трагедијом. Тако се она класификује по количини жртава, смешта у фиоке, фасцикле, углављује у ранг листе, уписује у графиконе. Поклоници броја држе блокчиће и оловкама штиклирају групе од по 100 људи. Оловкама такође упиру у прекобројне, оловкама попуњавају недостајуће. Тако их прво ликвидирају на папиру. На крају броје количину утрошене муниције" (цитат из драмског приказа).

Књижевник Мирко Демић каже за да су страдалишта попут Шумарица, или било ког другог сличног стратишта у свету, места туге, сећања и опомене на незамисливе злочине и патње које за собом оставља сваки рат, због чега је крагујевачку ратну трагедију ставио у контекст универзалног страдања невиних.

"Сматрао сам да је неопходно да се о људском страдању пише овом приликом у општем смислу, а не само да се своди на неки локални и конкретан пример зла. Није то само наша српска туга, него треба да буде туга човечанства, ако то није претенциозно", каже Демић.

Према његовим речима, све чешће се масовни ратни злочини своде на пуко пребројавање страдалих у њима, чиме се жртве постхумно поново масакрирају, а њихове породице излажу додатној патњи.

"Због тога и наслов 'Игра бројева' јер ми се учинило, можда нисам у праву, да се код ове, али бојим се и свих других трагедија непрекидно лицитира бројевима и тако у ствари додатно понижавају жртве, па сам покушао да жртве одбраним од тог свођења на број", истиче Демић.

Глумци који су наступили у драмском приказу су: Миодраг Крстовић, Бојан Жировић, Саша Пилиповић, Милош Крстовић, Никола Милојевић, Чедомир Штајн, Иван Видосављевић, Миодраг Пејковић, Сања Матејић, Јасмина Димитријевић, Никола Пејковић и Реља Марковић.

ЛИТУРГИЈСКО СЕЋАЊЕ НА НОВОМУЧЕНИКЕ КРАГУЈЕВАЧКЕ У ШУМАРИЦАМА - ВИДЕО