Чланци поређани по датуму: јануар 2019 - Епархија Шумадијска

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У СТАРОЈ ЦРКВИ И КРАГУЈЕВЦУУ четвртак 31. јануара 2019. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога светога храма.

bresnica3001У среду, 30. јануара 2019. године, када Црква Христова молитвено прославља светог Антонија, зачетника, родоначелника и патријарха свег хришћанског монаштва и идеала, монашког живота и подвига, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Црноречког и Девичког у Бресници. Преосвећеном Епископу саслуживали су: протонамесник Саша Антонијевић, јереј Милош Ђурић и протођакон Иван Гашић, чтецирали су г. Стефан Радисављевић и г. Александар Цалић.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУУ уторак, 29. јануара 2019. године, када наша света Црква прославља и празнује Часне вериге светог апостола Петра и преподобног Ромила Раваничког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали протојереј Небојша Ракић, протонамесник Александар Сенић и ђакон Александар Ђорђевић.

ПРЕОСВЕЋЕНИ ЕПИСКОП ЈОВАН: “НЕМОЈМО ГАСИТИ ТУ БОЖАНСКУ СВЕТЛОСТ КОЈА ЈЕ У НАМА”Преосвећени Владика Јован, служио је свету архијерејску службу у храму Светог Саве на Аеродрому, у понедељак тридесет и шести по Духовима. Саслуживали су оци: протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Бранислав Матић и ђакон Александар Ђорђевић. Наша света Црква је прославила светитеље преподобног Павла, и српског светитеља Гаврила Лесновског.

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У ЛАЗАРЕВЦУПрослављање “Светосавских дана”, ове 2019. године, започето је у петак 25. јануара, свечаном Светосавском академијом у Центру за културу у Лазаревцу. Част да организује академију 2019. године припала је ОШ “Драгутин Дуле Караклајић” из Лазаревца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили интересантан приказ у којем су се смењивали песма, игра и рецитације, са жељом да се рад Светог Саве прикаже савременим и блиским нашем времену. Наредне вечери ова школа била је и домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва присуствовали и представници јавног, културног и духовног живота лазаревачке општине.

СВETOСAВСКA ПOСЛAНИЦA EПИСКOПA ШУMAДИJСКOГ О СВЕТОМ САВИ 2019. ГОДИНЕ

Ј О В А Н
МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ
СВЕМУ СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЕРНОМ СВЕТОСАВСКОМ НАРОДУ
ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ,
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА
И ДА МОЛИТВЕ СВЕТОГ САВЕ БУДУ СА СВИМА ВАМА

Радуј се, Светитељу Саво, први пастиру и учитељу србски, дивни чудотворче!

СЕДМИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних шест година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

ПРОСЛАВЉАЊЕ СВЕТОГ САВЕ У ОПАРИЋУ“Наш спас је такође, у опредељењу за пут Светога Саве”, каже Епископ Јован у овогодишњој Светосавској посланици. За тај пут, за спас, определили су се мештани села Опарића, бар је тако било овог јутра, 27. Јануара. У месни храм упутили су се мештани села, већином деца из овдашње школе са својим учитељима. Тако заједно отпочеше прослављање црквене, школске – СВЕСРПСКЕ славе, Светог Саве.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ СРПСКОГ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСвети Сава je највећи српски светитељ, утемељивач хришћанства, он је уткан у све поре живота српског народа свог времена, али и свих познијих векова до данас, све их је оплеменио, облагородио, осветио. Његова светлост нам је зрачила у тами ропства, Његова рука нас је водила када смо остајали без државе и политичког вођства, Његов ум нас је саветовао шта нам ваља чинити кад смо били у недоумици и на историјској раскрсници.

Страна 1 од 8