СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У ЛАЗАРЕВЦУ

СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У ЛАЗАРЕВЦУПрослављање “Светосавских дана”, ове 2019. године, започето је у петак 25. јануара, свечаном Светосавском академијом у Центру за културу у Лазаревцу. Част да организује академију 2019. године припала је ОШ “Драгутин Дуле Караклајић” из Лазаревца. Заједно са својим наставницима, ученици ове школе су припремили интересантан приказ у којем су се смењивали песма, игра и рецитације, са жељом да се рад Светог Саве прикаже савременим и блиским нашем времену. Наредне вечери ова школа била је и домаћин светосавског бала, коме су поред просветних радника са територије нашег намесништва присуствовали и представници јавног, културног и духовног живота лазаревачке општине.

У суботу, 26. јануара одржан је, упркос лошим временским условима, “Светосавски дечији шаховски викенд турнир”. Овај турнир одржан је у просторијама парохијског дома у Лазаревцу, у организацији шаховског клуба “Колубара” и ЦО Лазаревац. Такмичење је окупило младе шахисте из Лазаревца, Ваљева, Рудоваца, Вреоца и Великих Црљена. Такмичари су били подељени у две групе: млађи (до 13 година) и старији (преко 13 година).

У недељу, 27. јануара 2019. године у храму Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу прослављен је Свети Сава, први српски архиепископ. Као и сваке године велики број ученика основних и средњих школа се на дан школске славе причестио, узевши тако активно учешће у литургијском сабрању. Заједно са свештенством храма верни народ и ученици, учествовали су и у резању славског колача. Литургијско славље се потом, из храмова нашег намесништва, пренело у школе лазаревачке општине, где су свештеници, заједно са учитељима, наставницима, професорима и ученицима, резали славске колаче и присуствовали пригодним програмима припремљеним у част највећег српског просветитеља.

У понедељак, 28. јануара 2019. године, седму годину за редом, организован је и наградни, светосавски, ликовно-литерарни конкурс, под називом “Свети Сава наш савременик”. Значајан допринос у организовању изложбе посвећене поменутом конкурсу дали су вероучитељи Колубарско-посавског намесништва, који су се заједно са наставницима српског језика и ликовног васпитања постарали да за квалитет изложених и награђених радова. Отварању изложбе и додели награда најуспешнијим ученицима претходио је пригодан културно-уметнички програм. Мноштво радова који су пристигли на нашу адресу су захваљујући Градској општини Лазаревац, награђени наградним фондом примереним уложеном труду. Захваљујући дугогодишњој сарадњи са Центом за културу Лазаревац, овогодишња поставка “Светосавске изложбе” изложена је у простору галерије “Савременици”. Поклоне награђеним ученицима доделили су свештеници Бојан Чоловић, Мирослав Филиповић , Радивоје Стојадиновић и ђакон Никола Урошевић. Број присутних посетилаца ове изложбе и све већи број ученика заинтересованих да учестују на наградном конкурсу, као и њихових учитеља и наставника, сведочи о квалитету саме изложбе и њеном месту међу културним дешавањима у нашем граду.

Тако је ове, 2019. године, четвородневним прослављањем, у нашем намесништву, протекло је слављење у част Светога Саве, свечано и достојанствено, како приличи утемељивачу српске Цркве и државе и великом Просветитељу српскога рода.