ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУНа дан 27. јануар 2019. године, када наша света Црква слави спомен на првог Архиепископа, учитеља и просветитеља Светог Саву, у свим храмовима орашачког намесништва служена је света Литургија и пререзани су славски колачи онима који славе овај празник.

У храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, свету Литургију је служио архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић уз саслуживање протонамесника Александра Миловановића, јереја Немање Искића и ђакона Александра Бабића уз појање хора “Света Анастасија Српска”. Деца су у великом броју присуствовала литургијском сабрању и својим певањем учествовали у њему. У свим храмовима је прочитана Светосавска посланица нашег Архијереја Јована у којој нас наш Епископ поучава да се угледамо на Светог Саву, на тај светли пример и да ка Господу кренемо његовим, светосавским путем. Велики број деце предшколског и школског узраста је приступио Светој Чаши и тиме се сјединио са Господом Исусом Христом на овај велики празник. Овогодишњи свечари који су за овај дан припремили славске колаче, који су пререзани након свете Литургије, су породице Милетовић и Лолић из Аранђеловца, које већ дуги низ година помажу своју Цркву.

Након свете Литургије, сва деца су са солеје у храму Светих апостола Петра и Павла заједно отпелава “Химну Светом Сави”, а потом су присупила рецитовању песама о Светом Сави, а као што је пракса дуги низ година за узврат су добијали светосавске пакетиће. У свим школама орашачког намесништва, свечано је прослављена школска слава Свети Сава. Свештеници су пререзали славске колаче, а ученици су припремили многобројне приредбе са својим учитељима и наставницима чиме су овај свети дан учинили још свечанијим и лепшим.

јереј Немања Искић