СВЕТИ САВА ПРОСЛАВЉЕН У СВОМ ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТИ САВА ПРОСЛАВЉЕН У СВОМ ХРАМУ НА АЕРОДРОМУНаш први архиепископ и просветитељ, Свети Сава, прослављен је свечано у истоименом храму на Аеродрому. Служили су оци: протојереј-ставрофор Рајко Стефановић (старешина храма), протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Немања Младеновић, јереј Александар Мирковић, и ђакон Александар Ђорђевић.

На Литургији је присуствовао велики број малишана, највише из оближње школе “Мирко Јовановић”, који су се и причестили. Свечаност је била већа а и духовна радост због нашег дечије хора “Свети Сава” којег води отац Иван Антонијевић, који прославља своју славу. Колач и жито су умесили чланови нашег хора, који красе благољепије храма скоро једну деценију. Колачар храмовне славе био је фотограф Бојан Пауновић, чијим трудом имамо дивне светлописе широм наше свете Епархије.

У току Литургије прочитана је светосавска посланица нашег Епископа господина Јована. Преосвећени је у посланици дотакао све кључне сегменте духовног бића Светога Саве, па и доста савремених ствари и околности: “Зaбoрaвили смo дa je Свeти Сaвa христиjaнизoвao српски нaрoд, дa гa je Христoм oсвeтлиo и прoсвeтлиo и дa су тимe пoстaвљeни тeмeљи српскoм нaциoнaлнoм и држaвoтвoрнoм идeнтитeту. Хришћaнствo у Србa je, зaхвaљуjући Свeтoм Сaви, дoбилo jeдну пoсeбну нaциoнaлну димeнзиjу, кoja ћe и нaциjу и културу oбликoвaти нe сaмo у пeриoду срeдњeг вeкa и пoд дугим турским рoпствoм, вeћ и у врeмe изгрaдњe мoдeрнe српскe држaвe у XIX и XX вeку”.

По завршетку Литургије, организована је светосавска рецитација, која је сабрала преко стотину малишана. Ту се могло чути са дечијих усана о Немањићу Растку, вечитом српском детету које је оставило царску круну и порфиру, отишло у манастир, право из родитељскога крила и загрљаја, до песама где се наш велики просветитељ поистовећује са сунцем, “које је засијало нашем народу у тами незнања”. Рецитатори су награђени симболичним пакетићима којег је припремило браство нашег храма.