САВИНДАН У ГРБИЧКОЈ ПАРОХИЈИ

САВИНДАН У ГРБИЧКОЈ ПАРОХИЈИСвети Сава је у нашој парохији сваке године, па и ове, један од највеселијих и најрадоснијих дана. Празновање је, као и обично, почело светом Литургијом у храму Светог Пророка Илије у Грбицама, на којој је прочитана Светосавска посланица Епископа шумадијског Господина Јована.

На Литургији су певнице храма биле најлепше. Оне, као и увек када нам на Литургију долазе деца из оближње школе, издвојеног одељења школе “Свети Сава” у Грбицама, одишу посебном дивотом и топлином. Умилни гласићи деце која одговарају на Литургији толико испуне целу цркву а и срца свих присутних, да тај утисак остане дуго у срцима свих нас. Већина деце се причестила Светим Тајнама Христовим и наставила да одговара на Литургији, чини се са још већим усхићењем и жаром. Једна девојчица рече да јој та Храна даје снагу да победи трему за предстојећу приредбу! Деца Господа најбоље препознају и осете.

После свете Литургије сви заједно смо отишли у оближњу школу где је пререзан славски колач и изведена марљиво припремана приредба. Затим је славски колач пререзан и у издвојеном одељењу школе “Свети Сава” у Поскурицама.

Ни у Поскурицама, ни у Грбицама нигде треме!

У сваком тренутку обе представе се види велики труд и рад и деце и учитеља и васпитача. Сви самоуверени и фантастични! Сваке године нас изнова изненаде и одушеве. Дивна су деца на грбичкој парохији.

јереј Милан Петровић