Чланци поређани по датуму: септембар 2017

ХОР „СВЕТИ САВА“ У ОБЛИАСКУ МАНАСТИРА КОПОРИН И ТУМАНЕХор „Свети Сава“ који ради при храму посвећеном првом просветитељу српском, црквене општине на Аеродрому, у недељу 01. октобра 2017. године обишао је светиње Браничевске епархије, манастире Копорин и Тумане.

Чланови хора, од којих највећи део сачињавају деца предшколског и школског узраста, на ово поклоничко путовање кренули су рано ујутро и најпре стигли у манастир Копорин, где су узели учешће на Светој Литургији, на којој је сав народ одговарао. У храму посвећеном Светом архиђакону Стефану, верници прилазе молитвено кивоту са моштима Светог деспота Стефана Лазаревића (у народу Свети Стефан Високи), задужбинара овог манастира, тражећи благодат исцељења бездетности и благослов за брачни живот.

УСТОЛИЧЕН ЕПИСКОП ДАЛМАТИНСКИ Г. НИКОДИМ (КОСОВИЋ)У недељу, 1. октобра 2017. године, на дан Светог Евменија Гортинског и Свете мученице Ариадне, пре свете архијерејске Литургије у Саборном храму Успења Пресвете Богордице у Шибенику, новонаречени Епископ далматински г. Никодим изложио је своје исповедање православне вере, одговарајући на питања Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и архијереја. На молитву окупљени свештеници, монаси и благочестиви народ са дивљењем су слушали новог архијереја и духовог учитеља како прецизно излаже учење Православне Цркве.

СЕДМА СМОТРА ЦРКВЕНОГ БЕСЕДНИШТВА У ПОПОВИЋУБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, под покровитељством Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, Градске општине Сопот и Центра за културу Сопот, у суботу 30. септембра 2017. године у порти цркве Светог великомученика Георгија у Поповићу одржана је седма по реду „Смотра црквеног беседништва“.

НОВИНАРСКА ОБУКА ЗА ЧЛАНОВЕ УДРУЖЕЊА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМСрпска православна Епархија шумадијска и Радио Златоусти ове јесени организују новинарску обуку за чланове удружења особа са инвалидитетом или сметњама у развоју.

Увиђајући значај медијске писмености као скупа вештина које омогућују боље разумевање и сналажење у медијском друштву 21. века, нашем позиву су се одазвали чланови Друштва мултиплесклерозе Србије, огранак у Крагујевцу, Удружење параплегичара и квадриплегичара Крагујевац, Удружење ратних и мирнодопских инвалида Крагујевац, Центар за самостални живот особа са инвалидититетом и Удружење студената са хендикепом.

НАРЕЧЕЊЕ ИЗАБРАНОГ ЕПИСКОПА ДАЛМАТИНСКОГ НИКОДИМАСвети Архијерејски Сабор на овогодишњем редовном заседању изабрао је Високопреподобног архимандрита Никодима (Косовића), игумана Светоархангелског манастира Крке, за Епископа далматинског.

Свечаним чином наречења у Светоархангелском манастиру Крки, 30. септембра 2017. године, началствовао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, у присуству високопреосвећене господе митрополитâ: црногорско-приморског Амфилохија и загребачко-љубљанског Порфирија и преосвећене господе епископа: бачког Иринеја, врањског Пахомија, шумадијског Јована, браничевског Игантија, зворничко-тузланског Фотија, горњокарловачког Герасима, крушевачког Давида, славонског Јована, бихаћко-петровачког Сергија, брегалничког Марка и стобијског Давида.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БЕЛОШЕВЦУУ уторак, 26. септембра 2017. године, када Света Православна Црква слави светог Свештеномученика Корнилија Сотника и обновљење Jерусалимског храма (Предпразништво Крстовдана), Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протојереја Милинка Стојковића госта из Мрчајеваца, протонамесника Саше Огњановића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

ОСВЕЋЕЊЕ ГЕНЕРАЛНО РЕНОВИРАНОГ ПЕТОГ ПАВИЉОНА У ЗАВОДУ ЗА СМЕШТАЈ ОДРАСЛИХ ЛИЦА У МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМАУ петак 29. септембра, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован, уз присуство помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господина Милоша Јанковића, представника Скупштине града Крагујевца, великог броја директора и руководиоца установа социјалног и здравственог профила и свештенства Епархије шумадијске освештао је генерално реновирани павиљон „Сунцокрет“ или како се још међу запосленима и корисницима назива Пети павиљон.

ШЕСТ МЕСЕЦИ РАДА УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ И МЛАДИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ-СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИУдружење грађана „Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју – Свети Василије Велики” из Крагујевца је невладино и непрофитно удружење, које постоји и функционише већ шест месеци, а за циљ има пружање конкретне помоћи деци и младима са сметњама у развоју и њиховим породицама, кроз организовање радионица и дневног боравка у просторијама парохијског дома при храму Светог Василија Великог у Маршићу, едукацију, рехабилитациони третман и рекреацију, оспособљавање за што самосталнији живот и рад, подстицање и развој духовног живота, и остваривањем других пројеката у циљу подизања квалитета живота и социјалне инклузије.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈВелика духовна радост се осетила 28. септембра у Рачи крагујевачкој на празник Светог Јосифа Новог Темишварског и Светог Великомученика Никите јер је тог дана ова варош са богатом историјом дочекала свог Епископа, Јована шумадијског.

Епископу Јовану су саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Миленко Стикић, протојереји Србољуб Марковић, Радосав Глишић и Велибор Јовановић, протонамесници Горан Живковић и Дејан Шишковић и јереји Младен Ђурановић, Ивица Камберовић и Иван Антонијевић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Божидар Васиљевић.

ОСВЕЋЕЊЕ ПРОСТОРИЈА ФИРМЕ „УНИВЕРЗУМ“ У АРАНЂЕЛОВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у уторак 26. септембра у поподневним часовима освештао просторије фирме „Универзум“ у Аранђеловцу. Епископу Јовану су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Љубиша Ђураш, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је 25. септембра на празник Св. свештеномученика Автонома Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Литургијско сабрање увеличано је рукоположењем у чин ђакона Милоша Павића свршеног теолога из Варварина. Епископу су саслуживали архимандрит Алексеј (Богићевић), протојереј- ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милана Борота, протојереј-ставрофор Зарије Божовић, протонамесника Срђан Миленковић и протонамесник Бранислав Матић.

ХОДОЧАШЋЕ ВЕРУЈУЋИХ ИЗ СТАРЕ МИЛОШЕВЕ ЦРКВЕ У КРАГУЕЈВЦУ СВЕТИЊАМА РАШКЕ ОБЛАСТИСа благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, и са молитвама узнетим Оцу нашем небеском, у недељу, 24. септембра, на празник Преподобне Теодоре и Препободобних Сергија и Германа, верници Старе крагујевачке цркве Силаска Светог Духа на апостоле, предвођени старешином храма, протојерејем Милићем Марковићем, кренули су у ходочашће светињама Рашке области.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВА МАНАСТИРУ ДИВОСТИН, ДРАЧИ, ПЕТКОВИЦИ И ГРНЧАРИЦИНедеље 16. по Духовима, која је уједно и недеља пред великим хришћанским празником Воздвижења, верници Лапова су, са благословом шумадијског Епископа Јована, кренули на ходочашће прелепим манастирима у околини Крагујевца. Међу ходочасницима је био и скоро цео састав црквеног хора “Свети Јован Дамаскин” који постоји неколико месеци при храму Свете Параскеве, са диригенткињом Дејаном Банковић на челу.

Вођа пута је био протојереј-ставрофор Миленко Стикић.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ КОД ЛАЗАРЕВЦА У суботу 23. септембра 2017. године када наша Света Црква празнује свете мученице Минодору, Митродору и Нимфодору, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Дрену, надомак Лазаревца, поводом десетогодишњице од освећења храма св. влкмч. Георгија, у овом месту. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Александар Глишић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања постарао се хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАТОЧИНИУ недељу пред Воздвижење Часног Кста, 24. септембра 2017. године када наша Света Црква прославља преподобну Теодору александријску, пренос моштију преподобних Сергија и Германа Валаамских Чудотвораца и преподобног Силуана атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Мајке Божије у Баточини. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, пензионисани парох јагодински протојереј-ставрофор Радослав Станковић, парох брзански протојереј Веселин Селенић, парох баточински јереј Александар Ђорђевић, као и протођакон Иван Гашић. За благољепије Сабрања постарали су се "Србски Православни појци" из Београда.

ХОР УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ НА ДВОДНЕВНОЈ ЕКСКУРЗИЈИХор Успења Пресвете Богородице из Крагујевца био је на дводневној екскурзији 23. и 24. септембра 2017. године.

Посетили су манастире Жичу, Студеницу, ноћили на Копаонику, попели се на Панчићев Врх, а у повратку разгледали Јошаничку Бању.

ХОДОЧАШЋЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕСа благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована, и молитвама узнетим Светом Старцу Тадеју, на Празник Препободобних Сергија и Германа у недељу, 24. септембра, верници Цркве Светог Саве са Аеродрома, предвођени протонамесником Немањом Младеновић, кренули су у ходочашће светињама Браничевске епархије.

СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ ЈОАКИМА И АНЕ У МЕЂУЛУЖЈУНа празник Светих и праведних Јоакима и Ане, 22. септембра 2017. године, у храму посвећеном овим Светитељима који се налази у Међулужју, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију. На Светој Литургији нашем Архијереју саслуживали су: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протонамесник Зоран Алексић, јереј Марко Стевановић, јереј Марко Јефтић, јереј Бојан Вићовац, протођакон Иван Гашић и ђакон Небојша Поповић.

МАЛА ГОСПОЈИНА ПРОСЛАВЉЕНА У КАРАЂОРЂЕВОЈ ТОПОЛИНа празник Рођења Пресвете Богородице, у четвртак 21. септембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Тополи у храму посвећеном управо овом празнику и том приликом заједно са многобројним верницима молитвено прославио црквену славу – Малу Госпојину.

Епископу су саслуживали: арх. намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, арх. намесник орашачки протојереј – ставрофор Мићо Ћирковић, пензионисани протојереј – ставрофор Тихомир Анђелковић, арх. намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, арх. намесник јасенички протојереј – ставрофор Велибор Ранђић, арх. намесник младеновачки протојереј – ставрофор Жељко Ивковић, пензионисани протојереј – ставрофор Радоман Бубања, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј – ставрофор Ђорђе Радишић, протонамесник Никола Илић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Страна 1 од 3