СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАТОЧИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БАТОЧИНИУ недељу пред Воздвижење Часног Кста, 24. септембра 2017. године када наша Света Црква прославља преподобну Теодору александријску, пренос моштију преподобних Сергија и Германа Валаамских Чудотвораца и преподобног Силуана атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Мајке Божије у Баточини. Епископу су саслуживали архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, пензионисани парох јагодински протојереј-ставрофор Радослав Станковић, парох брзански протојереј Веселин Селенић, парох баточински јереј Александар Ђорђевић, као и протођакон Иван Гашић. За благољепије Сабрања постарали су се "Србски Православни појци" из Београда.

Светој Литургији присуствовао је председник општине Баточина Г-дин Здравко Младеновић са својим сарадницима, као и гост из Италије, монсињор Ђузепе Кроче, каноник базилике Санта Марија Мађоре у Риму.
По прочитаном одељку из Јеванђеља, Епископ Јован се обратио верницима својом Богонадахнутом беседом у којој је акценат ставио на срце човеково. Епископ је нагласио да човек не може у исто време бити и добар и зао, као што не може служити и Богу и мамону у исто време. На човеку је да изабере какав ће бити, али то све потиче из његовог срца, које треба да буде пуно љубави. Епископ је такође нагласио, цитирајући Свете Оце, да је човечије срце као океан безобални и да је најтеже сагледати шта се крије у њему. Ко успе да сагледа и испита своје срце тај је начинио велику ствар на путу ка спасењу. Епископ је даље говорио да смо ми људи најчешће кадри да говоримо о другим људима и процењујемо их а да испитивање нас самих занемарујемо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Архијерејске Литургије приређена је Трпеза љубави трудом и залагањем пароха баточинских и чланова црквеноопштинског управног одбора.

јереј Александар Ђорђевић, парох први баточински