ШЕСТ МЕСЕЦИ РАДА УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ И МЛАДИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ-СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

ШЕСТ МЕСЕЦИ РАДА УДРУЖЕЊА ЗА ПОМОЋ ДЕЦИ И МЛАДИМА СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ-СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИУдружење грађана „Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју – Свети Василије Велики” из Крагујевца је невладино и непрофитно удружење, које постоји и функционише већ шест месеци, а за циљ има пружање конкретне помоћи деци и младима са сметњама у развоју и њиховим породицама, кроз организовање радионица и дневног боравка у просторијама парохијског дома при храму Светог Василија Великог у Маршићу, едукацију, рехабилитациони третман и рекреацију, оспособљавање за што самосталнији живот и рад, подстицање и развој духовног живота, и остваривањем других пројеката у циљу подизања квалитета живота и социјалне инклузије.

Деца са сметњама у развоју за време наставе (она која похађају школу за децу са сметњама у развоју) добијају образовање предвиђено школским програмом, али после наставе њихов како друштвени, тако и духовни живот су препуштени породици, која носи огроман терет и велико бреме па често родитељи читав свој живот и животе друге деце у породици подређују детету са сметњама у развоју, што ни мало није лако и једноставно, умајући у виду о каквој деци се ради.

Циљна група су нам, како деца која похађају школу за децу са сметњама у развоју, тако и она која је не похађају, јер након наставе или завршетка школовања, што је уједно и законска обавеза, остају у кући без друштвеног живота или било какве социјалне интеракције.

У жељи да се укључимо и помогнемо дошло се на идеју да организујемо бесплатан дневни боравак за децу са сметњама у развоју, и тако преузмемо на себе део одговорности и терета родитеља деце са сметњама у развоју, али и да духовни и друштвени живот поменуте деце подигнемо на виши ниво. Дневни боравак функционише у оквиру „Удружења за помоћ деци и младима са сметњама у развоју-Свети Василије Велики“, чије седиште се налази при храму Светог Василија Великог у Маршићу.

План рада и ритам дана осмислила је дефектолог др Татјана Симић директорка школе за децу са сметњама у развоју „Вукашин Марковић“ из Крагујевца, са тимом стручних сарадника, а у реализацији програма учествује стручни кадар из области дефектологије, педагогије, психологије.... У боравку осим времена предвиђеног за радно-окупационе активности предвиђено је и време за забаву и рекреацију, деца имају оброке, а као што је већ речено реализује се и инклузивни програм са ученицима Основне школе „19. Октобар“ из Маршића (која се налази преко пута парохијског дома), у чијој реализацији учествују и запослени у поменутој школи, на челу са директорком Снежаном Рајевац и педагогом школе Горданом Рапаић.

Наша жеља је да поменуту децу научимо основним животним активностима, које подразумевају:

  • Најједноставније али за живот неопходне радње, као што су постављање трпезе, припрема једноставних оброка, поспремање стола после обеда, одржавање личне хигијене, руковање уређајима у домаћинству, обување, одевање, одржавање хигијене животног простора, вешерај, уређење дворишта...
  • Рекреативни програм и време проведено у природи ( природне појаве и феномени природе; живот у граду и ван града…)
  • Рeхабилитациони третман - подразумева боравак у природи и медицинско–рехабилитацијске вежбе на помоћним медицинским средствима и помагалима за опоравак деце након хирушког захвата или неких других трауматских повреда, као и деци рођеној са неким видом инвалидитета или ометености у развоју.
  • Афирмација интелектуалних, али и моторике и мануелних могућности, како би били што самосталнији за живот.
  • Сарадња са другим градским школама- подразумева заједничке програме који би се реализовали са ученицима осталих школа(организовање заједничких радионица, представа, изложби, излета, одмора...), како би функционална деца проводила време са својим вршњацима ометеним у развоју, читајући им или помажући у њиховим свакодневним обавезама, и на тај начин стекли утисак о „себи равним“ личностима. На овај начин би се здрава деца укључила у живод деце са хендикепом и касније их не би „чудно“ посматрала, што је хтели ми то да признамо или не, честа појава.
  • Програм подршке родитељима-подразумева пружање подршке родитељима деце са посебним потребама, кроз разговоре и друге видове сарадње, од стране психолога, свештеника....

Оваквом концепцијом боравак ублажава последице социјалне искључености и дискриминације деце из младих из маргинализованих група и тако доприноси развоју бољег и хуманијег друштва, а самим тим изграђује боље интерперсоналне односе, њихов физички, психички и духовни живот.

Функционисање боравка за почетак подразумева четири сата програма рада дневно, пет дана у недељи, који су вођени од стране професионалаца.

За потребе боравка на располагању нам је скоро 400 квадратних метара простора, потпуно завршеног парохијског дома Црквене општине маршићанске у Маршићу, а у раду осим стручњака из области дефектологије, педагогије, психологије... учествују и свештеници.

Простор Дневног боравка је потпуно опремљен, а ради се о тек изграђеном и потпуно завршеном парохијском дому у склопу кога се налазе 3 просторије за радно-окупационе активности (једна од 120 квадратних метара, друга од 55 квадратних метара и трећа од 45 квадратних метара), 2 купатила, 2 кухиње, 1 чајна кухиња, просторија за одмор, тоалет, остава, канцеларија, сала за рекреацију и заједничке активности са ученицима Основне школе у Маршићу у оквиру инклузивног програма.

Удружење има благослов Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г.Г. Јована и подршку Епархије шумадијске, Школе за децу са сметњама у развоју „Вукашин Марковић“ из Крагујевца, као и сарадњу са Основном школом „19. Октобар“ из Маршића, чији ученици учествују у реализацији инклузивног програма. Са нашим радом је упозната и Локална самоуправа, а подржава нас и Градска управа за здравствену и социјалну заштиту.

Како би смо што боље реализовали наш програм покушавамо да до зиме обезбедимо материјал за парно грејање, да би смо и у зимском периоду несметано функционисали и компјутерску машину за вез, да би смо функционалнију децу старијег узраста укључили у радне активности како би развијала своје моторичке и интелектуалне способности, али и доприносили себи, да не би у будућности постали социјални проблеми и терет друштву.

Идеја је да наше просторне капацитете у будућности и проширимо како би смо могли да реализујемо и викенд програм, а желимо да им направимо и мали базен у затвореном простору и салу за рекреацију и рехабилитацију, који би се користили преко целе године.