АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ КОД ЛАЗАРЕВЦА

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ КОД ЛАЗАРЕВЦА У суботу 23. септембра 2017. године када наша Света Црква празнује свете мученице Минодору, Митродору и Нимфодору, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Дрену, надомак Лазаревца, поводом десетогодишњице од освећења храма св. влкмч. Георгија, у овом месту. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Александар Глишић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања постарао се хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником.

Следујући отачким предањима Владика Јован је, током свете Литургије, крстио малог Димитрија, унука Стојана Живановића, председника ЦО Дренске. Лиургији је присуствовао и гост из Италије, монсињор Ђузепе Кроче, каноник базилике Санта Марија Мађоре у Риму.

Обративши се верницима надахнутом беседом шумадијски Првојерарх је нагласио да је Крштење духовно рођење којим постајемо пуноправни чланови Цркве Хрисове. Као пуноправни чланови Цркве можемо да приступамо и осталим Светим Тајнама, па и оној најважнијој, Светој Тајни Причешћа. Крштење је наше рођење за вечни живот, а Причешће је храна вечног живота. Господ нас и препознаје преко ове две тајне као своје. Познаје нас и кроз дар слободе, али и одговорности коју слобода носи са собом. Јер, човеку иако је све дозвољено, није све на корист. Важно је да човек своју слободу усмери ка оном што је вечно, свето и што обесмрћује. Ово је могуће сао у Христу, животом по Јеванђељу. Без Господа ми не знамо ни шта је Љубав, ни милосрђе, ни праштање, ни шта нас води Богу и у живот вечни. Дар слободе отвара човеку очи за оно што му је на корист, али не само њему, већ и ближњима. Јер, по речима св. ап. Павла, све што човек чини треба да буде на вечну корист и сопствену, али и наших ближњих.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени је на крају Литургије Архијерејским Граматама Признања наградио господина Живадина Анђелковића, благајника ЦО Дренске и господина Миодрага Васиљевића, за труд и љубав које су указали дрењанској светињи. Овом приликом правом ношења црвеног појаса одликован је парох дрењански, јереј Бојан Чоловић.

Литургијско славље настављено је Трпезом љубави, коју је за окупљене приредио свештеник Бојан Чоловић, са својом породицом и верницима са своје парохије.