ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БЕЛОШЕВЦУ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У БЕЛОШЕВЦУУ уторак, 26. септембра 2017. године, када Света Православна Црква слави светог Свештеномученика Корнилија Сотника и обновљење Jерусалимског храма (Предпразништво Крстовдана), Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу уз саслужење протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Љубомира Радића, протојереја Милинка Стојковића госта из Мрчајеваца, протонамесника Саше Огњановића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

Преосвећени Владика је литургијски крстио малог Јоакима, сина ђакона Немање Стојковића и његове супруге Јулијане.

Епископ се након прочитаног Светог Јеванђеља обратио верном народу између осталог рекавши да Цркву Христову води и руководи и њоме управља Дух Свети. Дух Свети нас је данас сабрао у овоме храму на свету литургију, то јесте сабрао нас је у заједницу Бога и људи како би људи могли да благодаре Богу за сва знана и незнана добра која Бог нама чини. Зато је литургија по својој природи заједница, она у ствари ствара заједницу уз наше освешћење и сазнање црквености и саборности, уз сазнање да се на њој приноси Син Божији за живот вечни. Крштење је ново рођење, напоменуо је Владика Јован. Када се дете роди тада Бог исповеда веру у човека, а када се нови човек крсти тада човек исповеда веру у Бога, како нам сведоче Свети Оци, између осталог рекао је у својој беседи Епископ шумадијски.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Светог причешћа, пострига косе и уцерковљења новокрштеног Јоакима литургијско славље настављено је у сали парохијског дома где је за присутне приређено послужење и трпеза љубави трудом ђакона Немање и његове породице.