ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ МАРКА У ВУЧИЋУ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ МАРКА У ВУЧИЋУПравославна Епархија шумадијска богатија је за још једно светилиште. Епископ шумадијски и администратор Жички Јован је осветио новосаграђени храм у селу Вучићу надомак Раче.

На дан Светог апостола и јеванђелисте Марка 8. маја 2014. године коме је и храм посвећен литургијским сабрањем пропевала је још једна “заједничка кућа” саздана у славу Бога живог . Свету Архијерејску Литургију служио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење: Архијерејског намесника опленачког и вд. рачанског Миладина Михаиловића, протојереја Љубише Ђураша, пароха аранђеловачког, протојереја Видоја Рајића, пароха првог лаповског, протојереја Бојана Димитријевића, пароха маршићанског, протонамесника Ненад Савића, пароха рачанског као и гостију из браничевске епархије протојереја Обрена Стојановића и Радосава Глишића. У току Свете Литургије Епископ Јован је одликовао надлежног свештеника Ненада Савића у чин протојереја.

Благочестивом народу се обратио Епископ речима да је Васкрсење суштина нашег живота, да вером у Васкрслога Бога остварујемо заједницу са Њим. Рај, по речима Епископа није ништа друго него живот са Богом, док је пакао живот без Бога, а то осећамо у свакодневном животу. Подсећајући на речима из Светог јеванђеља да Бог стоји пред вратима сваког људског срца, и ако отворима врата ући ће са Оцем и Духом Светим. То је смирење Божије. А ми треба да размислимо коме отварамо врата срца своја. Зато је Бог Васкрсао да би нас узвео са собом. Поучивши вернике Епископ је рекао и то да су сада мештани овога места добили оваплоћено парче Неба на земљи и оваплоћено парче земље на Небу. Да су добили место где се приноси бескрвна жртва Богу. Добро је говорити о Богу, али је боље живети по Богу. Добро је говорити о вери, али је боље живети по вери. У Цркви се живи тако што се Црква слуша јер Њоме руководи Дух Свети. Прави хришћанин је онај који живи по Литургији, да учествује у Литургији. а учествовати значи причешћивати се. Честитајући им храмовну славу, првојерах је пожелео свако добро, да се сабирају сваке недеље и сваког празника у храму да се крштавају, да се мире, да виде лице један другога, да се моле и онда ће им Господ молитву примити.

Наиме, темељ за овај храм је осветио блаженопочивши Епископ шумадијски Сава 22. фебруара 1998. године. Крстове је осветио Епископ шумадијски Јован 22. новембра 2009. године. Иконостас је рад Г-дина Мирослава Медића из Крагујевца.

Онима који су допринели, који су узели учешћа у изградњи овог Светох храма, Епископ је уручио Архијерејске грамате признања и то: Светиславу Живуловићу, Радојку Радуновићу и Живојину С. Живуловићу. Архијерејске грамате захвалности су добили и: Манастир Копорин код Велике Плане, Епархијски фонд солидарности из Крагујевца, СО Рача. ЦО Рача, Звонко Живадиновић, Милоје Живановић, Радиша Милосављевић, Бранислав Петковић, Владета Стојановић, Горан Орловић, Петар Ђорђевић, Драгослав Марковић, Томислав Голубовић, Томислав Марковић, Радослав Миловановић-сви из Вучића, као и Радослав Милојевић из Вишевца и Богдан Вулетић из Раче.

Епископ Јован је на крају Литургијског сабрања освештао чесму у црквеној порти, дар Бранислава Петковића из Вучића.

После Свете Литургије и освећење храма протојереј Ненад Савић уприличио је трпезу љубави за све који су својим учешћем увеличали овај несвакидашњи догађај.

Дејан Шишковић, јереј