МАНАСТИР ПРЕРАДОВАЦ ПРОСЛАВИО ХРАМОВНУ СЛАВУ

МАНАСТИР ПРЕРАДОВАЦ ПРОСЛАВИО ХРАМОВНУ СЛАВУДан Светог преподобног Симона монаха и Свете првомученице Текле сваке године се молитвено и свечано прославља у манастиру Прерадовац.

Тако је било и ове године. Молитвено славље започело је празничним бденијем које је служио Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење високопреподобног схијеромонаха Јустина игумана мнастира Саринац, високопречасног протојереја—ставрофора мр Рајка Стефаовића и ђакона Небојше Јаковљевића.

Свету Архијерејску Литургију на сам дан славе служио је Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије шумадијске и уз појање црквеног хора “Опленац” из Тополе.

После прочитаног Јеванђеља Владика Јован се обратио верном народу:

,,Када би ми хришћани свакодневно читали овај данашњи Апостол и ово данашње Јеванђеље, заиста би били другачији, били би бољи људи, знали би како треба да се понашамо, како треба да живимо, како треба да саслужујемо Богу и човеку. Чули смо данас у данашњем апостолу где апостол Павле каже: “Друг друга у невољама носите и тако испуните закон Христов”. Само онај ко понесе тегобу другог човека, ко зна рану другог човека и носи је као своју тај управо зна шта је љубав и такав човек увек љубав преноси на другога.

И данашње Свето Јеванђеље каже: ,, Дођите ви који сте уморни и ја ћу вас одморити”. Ми се од сваког физичког умора можемо одморити, а да поново будемо свежи, али кад смо уморни због своје себичности, саможивости, смољубивости, своје гордости, кад смо уморни од греха, е то је умор којим смо сами себе оптеретили. Али, Господ зна, да ми знамо себе оптеретити грехом, зато и каже дођите ви који сте натоварени грехом и ја ћу вас одморити…”

,, Ми смо данас сабрани у овој Светој обитељи, да принесемо бескрвну жртву Творцу неба и земље, да замолимо Бога и Светог Симона монаха да сачува ову Свету обитељ, да опрости грехе наше, да сачува сваког оног који осећа да је ово место свето.”

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у манастиру Прерадовац

После заамвоне молитве и трократног опхода Владика Јован је пререзао славски колач и честитао игуманији Текли и сестринству манастира храмовну славу. Владика Јован се захвалио колачару данашње славе, Мирославу и Мирослави из Драгова, за љубав и жртву коју су дали у спремању славе. За идућу годину изабрани колачари су Милан и Бранка из Београда, којима је Владика Јован пожело да у здрављу и срећи дочекају следећу храмовну славу овога манастира.

После послужења, Преосвећени Владика и присутни гости, присуствовали су пригодном културно - уметничком програму, који је отворио млади дувачки оркестар ,,Етно Арт” из Коштунића. У културно уметничком програму, наступио је глумац Момир Брадић, који је изговорио “Небесну Литургију” Светог Владике Николаја, као и ,,Завештање Стефана Немање”. ,,Борба за веру” била је у интерпретацији глумице Весне Павловић, након чека је хор ,, Опленац” отпевао ,,Богородице Дјево” по Миодрагу Говедарици. Културно Уметничко друштво ,,Рузмарин” из Драгова преставило се сплетом игара из Шумадије.

Манастир Прерадовац је подигнут у 13. веку. Обновљен је 1871. године, од стране Епископа жичког Јанићија и братства манастира Каленић. Најновија обнова, започета је 1996. год. за време епископствовања блаженопочившег Владике Саве. Обнова се завршава 2004. год. када је Црква освећена, од стране Епископа шумадијског Г. Јована.

Женски манастир Светог Симона монаха основао је 2003. године Епископ шумадијски Јован, и том приликом за настојатељицу манастира поставља монахињу Теклу. Постојећу црквену кућу, мати Текла убрзо проширује и претвара у манстирски Конак, који Владика Јован освећује 2004. године.

Како се сестринство манастира из дана у дан умножавало у овој светој обитељи, игуманија Текла по благослову Епископа шумадијског Г. Јована, са својим сестринством, 11. августа 2009. год. започиње градњу велелепног манастирског Конака. За непуних двадесет радних дана подигунути су темељи новог конака. Жеља игуманије Текле, да се до манастирске славе радови на подрумском делу зграде заврше, уз Божију помоћ, и помоћ добрих људи у потпуности се испунила. Због тога је ове године молитвено славље увеличано, јер је трпеза љубави управо била постављена у новоизграђеном подрумском делу манастирског конака.

Доласком мати Текле, манастиру Прерадовац, враћени су земљишни поседи, тако да манастир данас има засађене своје винограде од којих производи црна и бела вина. Поред вина манастир се бави и пчеларством.

У манастиру данас поред игуманије Текле живе две монахиње и три искушенице.

протонамесник Сретко Петковић