ПРВА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ТЕМЕЉИМА ХРАМА ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ПОСКУРИЦАМА КОД КРАГУ

ПРВА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ТЕМЕЉИМА ХРАМА ЗАЧЕЋА СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У ПОСКУРИЦАМА КОД КРАГУЈЕВЦАНа дан Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља 6. октобра 2009. године, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију на темељима истоименог храма у селу Поскурицама надомак Крагујевца. Владици су саслуживали свештеници Архијерејског намесништва крагујевачког: протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Милан Томић, протонамесник Драган Брашанац, јереј Петар Бранковић, јереј Мирољуб Миладиновић, као и јереј Гојко Марковић. Ово је прва Архијерејска Литургија од како је Црква у Поскурицама почела да се гради.

Честитајући храмовну славу Првојерарх шумадијски указао је инпозантну личност Светог Јована Крститеља, на његове речи упућене свим нараштајима и свим поколењима, да само покајањем можемо задобити Царство Небеско. Само право и истинско покајање може донети рода.Владика је навео пример праведних и честитих родитеља Јованових Захарија и Јелисавете који су у позним годинама као и родитељи Светог Саве добили свога љубљеног сина. Вера у Бога и то вера која долази из дубине нашег бића, може учинити оно што је за нас људе немогуће могућим. Зато је и то Владика наглашва јака вера а не само молитва итекако битна у животу сваког хришћанина, хоће ли он својом вером право а не лажно посведочити Христа. Ту и такву веру имали су родитељи Светог Јована Крститеља, и Бог је чуо и одазвао се на њихову молитву. Литургијском сабрању поред верних Поскурична присуствовала су и деца из Основне школе Свети Сава из Винограда.

 Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Поскурицама код Крагујевца

На крају Свете Литургије је пререзан славски колач а затим је свечар Господин Милован Радојевић из Поскурица приредио Трпезу љубави за све присутне.

 

јереј Милан Петровић