ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 2. јула 2020. године, када Црква прославља и празнује Светог свештеномученика Методија и Преподобног Наума Охридског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био протосинђел Николај (Младеновић), игуман манастира Вазнесења Господњег – Саринца у Великим Пчелицама.

Епископу су саслуживали: протосинђел Николај (Младеновић), протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јеромонах Петар (Драгојловић), Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј Слободан Кеџић, јереј Жељко Милић, ђакон Стеван Илић, јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах).

У својој беседи Епископ Јован се обратио присутном народу упозоривши их на опасност зла у животу хришћана. Владика је говорио о истинском животу у Цркви, наспрам лажних, сурогатних, бесплодних делатности. Добар човек и у лошем види добро, док онај који је огрезао у злу у свакоме види само зло. Наш Архијереј је подсетио на речи Преподобног Макарија да је најважније да победимо зло у нашим срцима и да је то место за главни део духовне борбе. Морамо се молити Богу да нам да снаге да не осуђујемо друге и да не откривамо туђе грехове. Нека нам дани који су пред нама буду на умножење молитава, љубави, добрих дела и неосуђивања. Нека нам око, срце и душа увек буде окренути добру, а никако злу.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након евхаристијског сабрања у парохијском дому храма Успења Пресвете Богродице парох други рајковачки јереј Марко Стевановић прочитао је реферат на тему “Где је Црква ту је Дух, где је Дух ту је Црква”, након чега је уследила вишечасовна плодна дискусија. Тема је била инспиративна и подстакла учеснике на озбиљно промишљање о задатој теми. На крају се приступило трпези љубави коју је припремило братство младеновачког Храма.

јереј Марко Јефтић