ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИ ЗА ЛУКУ РАДОВИЋА

ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНИ ЗА ЛУКУ РАДОВИЋАПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, данa 3. јула/20. јунa 2020. године, када наша Црква прославља Св. Свештеномученика Методија и преподобног Наума Охридског, у јагодинској цркви Св. Петке је служена Св. Архијерејска заупокојена Литургија поводом 40 дана од упокојења Луке Радовића, сина свештеника Милана Радовића.

Свету Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион уз саслужење игумана манастира Буково архимандрита Козме (Радовића), сабрата манастира Буково јеромонаха Симеона, протојереја Александра Гајића, протоjeрeja Срђана Кандића, протојереја Милана Радовића, архиђакона Илије Јовановића, протођакона Нинослава Дирака и ђакона Саборне цркве у Зајечару Уроша Памучара.

Након отпуста, Владика тимочки је произнео богоугодну беседу, пред вернима и пријатељима недавно преминулог слуге Господњег, Луке Радовића. Том приликом, рекао је да је за сваког хришћанина битан тренутак смрти, тренутак сусрета са Свевишњим, са Богом. Говорећи о напуштању света, Владика је говорио не о напуштању, већ о сусрету са Богом, “када ће наша душа изаћи пред Господа”.

Такође, додао је да “постоје важни тренуци након упокојења, као што је 40. дан након упокојења, када душа преминулог излази на Суд Божји. И душа данас поменутог Луке, верујемо да је у Руци Милости Божије”. У својој беседи, Епископ тимочки је упоредио православне хришћане, верне, са једне стране и оне који нису верни, са друге стране. “Ми који смо у Цркви, често смо мање верни од оних који нису у Цркви”. Истакао је да је важно да не будемо маловерни, да нас не обузимају страсти и духови овог света. “А они ван Цркве, показују се већи верници, али верују у своје идеје. Зато су они ван Цркве тврђи у својој наопакој вери”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона

Говорећи о вери и смирености, владика је додао да ми, православни хришћани, треба да се унижавамо, да живот посвећујемо Богу непрестано, јер унижавајући себе, прослављамо Господа и Његову Милост”.

Након Свете Архијерејске Литургије, на градском гробљу, одслужен је парастос покојном Луки. Бог да му души опрости.

Нинослав Дирак, протођакон