МИТРОВДАН ПРОСЛАВЉЕН У ЛАЗАРЕВЦУ

МИТРОВДАН ПРОСЛАВЉЕН У ЛАЗАРЕВЦУУ петак, 8. новембра 2019. године, када Црква прославља светог великомученика Димитрија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је архијерејску Литургију у Лазаревцу, поводом храмовне славе.

Епископу су саслуживали монаси и свештеници колубарско-посавског намесништва. За благољепије сабрања био је задужен хор “Свети Димитрије”, предвођен диригентском палицом протонамесника Владимира Стојковића.

Литургији је присуствовала Његова Екселенција, амбасадор Кубе у Србији господин Густав Тристо Дел Тодо, представник Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама господин Бранко Борић, као и представници јавног и културног живота лазаревачке општине. Овом приликом, Владика Јован је следујући древној хришћанској пракси, у оквиру литургијског сабрања крстио малог Николу, сина свештеника Владе Димитријевића и његове супруге Наташе.

Обраћајући се верницима који су се у великом броју окупили да прославе патрона лазаревачке светиње, шумадијски Првојерах је подсетио на чуда која се и данас дешавају пред моштима светог великомученика Димитрија. “Он је својим животом запечатио своју веру и љубав према Богу. Живот у духу љубави је њему био изнад свега овоземаљског. Угледајући се на мученике пре њега, он је знао је да је одлазак из овог живота уствари улазак у вечни живот, у починак и славу Божију. У јединству Христовог тела смрт губи моћ. За човека који живи у Христу нема умирања. Нека нам свети великомученик Димитрије помогне својим светим и чудотворним молитвама у свим немоћима и слабостим које носимо у себи. Нека свети великомученик Димитрије помогне и малом Николи који се данас крстио, да остане у духу православне веру коју је данас примио и да га Господ препозна по мирису мира којим је данас помазан.”, поручио је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају сабрања владика Јован преломио је славски колач са овогодишњим свечарима госпођом Бранком Петровић и госпођом Олгом Пауновић. Затим је уследила трпеза љубави припремљена трудом и љубављу братства лазаревачког храма и верног народа. Пригодним уметничким програмом представили су се учесници пројекта “Веродар”, изводећи нумере са истоименог албума.