ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУОвогодишња прослава Митровдана у крагујевачком храму Светог великомученика Димитрија отпочела је у четвртак, 7. новембра 2019. године, празничним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Честитајући храмовну славу, Епископ се верницима обратио надахнутом беседом:

„Нека је срећно наверчерје и сутрашња слава овог светог храма, нека је срећна слава свима који славе светог великомученика Димитрија као своју крсну славу. Свети Димитрије је велики чудотворац, велики угодник Божији и велики молитвеник. Бог га је обдарио да његово тело буде нетрулежно и не само нетрулежно, већ и мироточиво. Ми браћо и сестре треба да будемо Богу захвални што нам је дао светитеље. Предиван је Бог у светитељима својим, а ми када прослављамо светитеље, ми у ствари прослављамо Бога. Нама је Бог дао да имамо своје светитеље и своју крсну славу. Ако се искрено помолимо светитељима ми их тиме задужујемо да се они моле за нас. Молитва је разговор са Богом. Молитва нам оплемењује срце и душу, а човек који је стално у молитви он неће чинити оно што не треба да чини. Ми треба да чинимо добро да би нас Господ препознао као своје. Свакоме од нас Бог је дао мудрост, али мудрост без доброте човека води у злобу, а доброта без мудрости човека одводи у глупост. Можемо и ми да достигнемо степен светитељства, није то тако тешко, јер сваки хришћанин је потенцијални светитељ. Помолимо се Богу да нам Господ молитвама светог великомученика Димитрија буде наш заштитник. Бог вас благословио и сваким добром даровао“.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Евхаристијским сабрањем, у петак 8. новембра, началствовао је протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Милан Беговић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Александар Сенић, јереј Марко Вуксановић и ђакон Урош Костић. За певницом су појали ученици крагујевачке Богословије предвођени својим професором г. Немањом Старовлахом.

Светој Литургији присуствовали су и ученици ОШ „Јован Поповић“, који су у храм дошли у пратњи свог вероучитеља г. Милоша Тодоровића. Храм је био скроз испуњен верницима, а многи су службу пратили на платоу испред цркве. Новопостављени свештенослужитељ сушичког храма - јереј Марко Вуксановић, овом приликом се представио парохијанима надахнутом беседом у којој је, између осталог, истакао врлине које су красиле светог великомученика Димитрија за време његовог овоземаљског живота.

Након одслужене Литургије уследио је опход око храма и чин резања славског колача који је за ову прилику приредила породица протонамесника Александра Сенића. Сабрање је настављено послужењем испред храма као и трпезом љубави којом је заокружена прослава Митровдана 2019. лета Господњег.

Урош Костић, ђакон