ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМУ среду, 10. априла 2019. године, у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију пређеосвећених Дарова. Епископа је дочекао верни народ и деца из основне и средње барајевске школе. Владики су саслуживали: јеромонах Онуфрије (Вранић), духовник манастира Драче, Архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић, протонамесници Горан Ракић и Драган Поповић, протођакон Иван Гашић и ђакони Зоран Станковић и Зоран Степановић.

На литургији су појали студенти са Богословског факултета у Београду.

Пре литургије, отац Онуфрије, исповедио је свештенике бељаничког намесништва.

После причешћа свештенства уследила је беседа епископа. Владика је на почетку говорио о важности поста и покајања. “Кроз пост који подстиче покајање долазимо до спасења. Пост нам је дат да се уздржавамо али и да дођемо до очишћења. Господ је кроз пост победио свог кушача – ђавола”. У наставку је владика говорио о значају молитве кроз коју проливамо сузе. “То је права молитва која касније изазива радосну сузу. Човек који је грешан никад не оправдава себе већ се непрестано моли за опроштај сагрешења. Грешник не треба да прикрива своје грехове јер Господ открива наше грехове. Зато је неопходно признати свој грех да би нам био опроштен. Признати грех требамо данас јер сутра већ може бити касно”. На крају је епископ истакао да молимо Бога да са смирењем све примимо што нам дође у животу. Темељ свих врлина је смирење. Тако ћемо да сачувамо благодат коју смо примили кроз светотајински живот. “Да замолимо Бога да милостив буде нама грешнима, али то да кажемо срцем а не речима. Бог нам је дао разум па га искористимо да чинећи добро дођемо до спасења”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На Литургији се причестио велики број верног народа и деце, а после службе организовано је послужење за све окупљене.

У малој сали мотела Липовачка шума одржан је састанак Владике и свештеника бељаничког намесништва, на којем је прочитан реферат мељачког пароха јереја Огњена Козлине на тему “Човекољубље”. Отац Огњен је у раду истакао да се ова тема може обрадити и на социолошки али и на догматски начин. У раду је био приметан велики број различитих цитата из Светог Писма, од Светих Отаца али и савремених аутора који су писали или говорили на ову тему. То је подстакло сабрање да из плодне дискусије извуку многе поуке и решења за различите комплексне ситуације са којима се сусрећемо у садашњем времену. Епископ је у току расправе очински посаветовао свештенике посебно истакавши значај човекољубља за свештеничку службу.

Владика је после прочитаног реферата са свештенством осветио новообновљени мотел “Липовачка шума”, а затим је уследила трпеза љубави коју су спремили човекољубиви домаћини нашег сабрања.