СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИНа дан када наша света Црква слави свете преподобномученике Галактиона и Епистима, у недељу 18. новембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у јагодинском храму Свете Петке.

Преосвећеном Владики саслуживали су: протојереј - ставрофор Радослав Станковић, протојереј Александар Гајић, протонамесник Дејан Ђорђевић, протонамесник Миломир Тодоровић, ђакон Далибор Нићифоровић, ђакон Урош Костић, као и чтечеви Бојан Тодоровић, Марко Гаљак, Младен Алексић, Предраг Димитријевић и новорукопроизведени чтец Јован Ивановић.

Након дочека Преосвећеног Владике и узимања времена за савршавање Евхаристије, епископ је рукопроизвео Јована Ивановића, ученика 2. разреда Гимназије, у чин чтеца.

По прочитаном јеванђељском зачалу о Милостивом Самарјанину, Eпископ Јован је поучио верни народ говорећи о љубави и жртви. Владика је рекао: “Љубав према Богу и човеку је заправо жртва, а без великог труда не можемо ни да се молимо ни да живимо по вери”.

У својој беседи, Преосвећени Владика је поставио суштинско питање: “Како задобити живот вечни?”, додавши потом да: “Ово питање треба постављати свакодневно, у супротном изгубили бисмо смисао живота”. Такође, када говоримо о послушању, морамо знати да је право послушање, заправо, послушање из љубави и да Бога нема ван црквене заједнице.

Шта треба да чинимо? Владика је поновио Господње речи: “Да љубимо Господа Бога и ближње као себе саме. Решење сваке недоумице се налази у овим речима Господа Исуса Христа”.

“Али, љубав је двосмерна, на њу треба одговорити, узвратити и веру треба претварати у дела, јер велика вера рађа љубав према човеку, а велика љубав према Богу условљава нашу љубав према човеку”, додаје Преосвећени.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

“Ко је наш ближњи? Господ нам је објаснио кроз јеванђељску причу о Милостивом Самарјанину. Људе зближава милосрђе, много јаче него крвно сродство. Људима треба помагати, чинити дела милосрђа”, истакао је Епископ Јован.

Иначе, у Цркви Свете Петке 2014. године донета је Плаштаница из манастира Јаши (Румунија), где је била на моштима свете Петке, где је и освештана и предата братији храма Св. Петке у Јагодини.

Након свете Литургије, свештеници при храму Свете Петке: старешина цркве протојереј-ставрофор Миодраг Матић, протојереј - ставрофор Славко Јоцић и јереј Јовица Јовановић, приредили су трпезу љубави за све присутне вернике.

вероучитељ Младен Алексић