СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ДАРОСАВА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ДАРОСАВАУ суботу, 17. новембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ Јован шумадијски је служио свету архијерејску Литургију у месту Даросава код Аранђеловца уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја - ставрофора Миће Ћирковића, протојереја - ставрофора Драгомира Кеџића, протојереја Љубише Ђураша, протонамесника Ратка Аврамовића, јереја Милоша Мијатовића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића и Михаила Аврамовића. Појањем су ово литургијско сабрање увеличали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца и дечији хор из Даросаве.

Инспирисан библијским читањем Светог Јеванђеља, а посебно читањем посланица апостола Павла, Епископ је верни народ поучио својом беседом о плодовима Светога Духа. Владика је навео да се човек храни пре свега Богом, тј. Светим Причешћем, и да то треба његовој души да буде примарна храна. „Плодови нашег живота се разликују од тога на који начин ми живимо. И човек, као и дрво рађа неке плодове, али нису ти плодови увек слатки. Ако добро чинимо, ти плодови су слатки. Човеку је дата благодат Светога Духа и живећи по тој благодати ми својим примером помажемо и другим људима да исправно живе. Испразан живот је онај који води човека ка лошем понашању и деловању“, упозорио је Владика. „Плодови Светога Духа су“, каже Епископ Јован, „врлине, а то су вера, нада, љубав, кротост... Човек живи од тих плодова. Без Светога Духа човеков дух се распада и тиме се гаси деловање Светога Духа у човеку“. Најбитнији моменат данашње беседе, може се слободно рећи је питање: „Да ли обнављамо Светога Духа у себи?“. „Када нисмо ни врући ни хладни у вери, онда смо млаки, а по томе ће нам се судити и заправо то јесте почетак живота без вере, а самим тим и без Бога. Сваки човек је са грехом; ниједан човек није чист и без греха, али Бог је тај који нас очишћује. Ако стремимо духу овога света, који је веома примамљив, онда се одвајамо од Бога. Човек је створен да буде огледало Бога, али исто тако без Бога исти тај човек је ништаван. Ми ходимо исправним путем и Духом Светим када је наш живот прожет молитвама и када су те молитве усмерене ка Богу и за другог човека“, поучио је Епископ Јован поручивши нам да носимо бремена једни других, јер једино тако можемо бити на правом путу, али то може радити само онај ко искрено и исправно верује у Бога. „Требамо живети у заједници једни са другима и једино тако можемо кренути пут Бога“, закључио је Владика Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Великог Входа доскорашњег ђакона Михаила Аврамовића из Дубоне, до двери су привели ђакони, а потом су га преузели презвитери који су га у свечаном опходу око Светог Престола привели Епископу ради рукоположеља у чин свештеника. Епископ га је у очинској беседи и љубави поучио да је од данас, када прима на себе чин свештенства, примио на себе и обавезе и дужности које са тим чином иду. Подсетио га је да је од данас он одговоран за своје парохијане на парохији у месту Велика Иванча и да је свака тамошња душа поверена њему на бригу и да ће за сваког свог парохијанина морати дати одговор на Великом Суду Божијем. Након тога презвитер Михаило је прочитао заклетву којом се обавезао да ће бити исправан у свом пастирском путу.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши су приступили верници који су у великом броју посетили своју парохијску цркву у Даросави, а посебно је био приметан велики број деце и ученика који су се овом приликом сјединили са Господом Христом.

јереј Немања Искић