СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ ВЛАШКА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ ВЛАШКАУ недељу 27. по Духовима, 10. децембра 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог мученика Јакова Персијанца и Светог Јакова Ростовског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом цару Константину и царици Јелени у селу Влашка. Нашем Архијереју саслуживали су протојереји-ставрофори: умировљени парох младеновачки Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки Жељко Ивковић, протојереј Александар Марковић, протонамесник Милисав Радовић, протођакон Иван Гашић и ђакони: Небојша Поповић и Милош Павић. Литургијско сабрање увеличали су појањем „Српски православни појци“ из Београда.

У својој Богонадахнутој беседи Епископ Јован се посветио тумачењу јеванђељског одломка о исцељењу згрчене жене. Владика је рекао да када видимо да неко пати од какве болести или недуга, обично се у нама јавља сажаљење и жеља да болесник што пре оздрави. Понекад се, међутим, дешава да обузети властитим невољама или овоземаљским бригама не примећујемо ништа, већ сву пажњу усмеравамо само на себе. Колико је наше саосећање за похвалу, толико је наша несажаљивост за осуду. Не треба заборављати на невоље ближњих ни у властитим невољама, јер нам свака жртва учињена из љубави и искрене жеље да се помогне доноси неизмерну милост Божју, а преко милости и помоћ и заштиту у извршењу задатака које нам је Бог по Свом вечном и непогрешивом Промислу поверио. Сваки човек је послан у овај свет да врши вољу Божју, да живи са Богом и ближњим својима у јеванђелској љубави, у јеванђелској правди, у јеванђелској чистоти, у свему јеванђелском и Богу угодном. Бог је човеку као круни свега створенога даровао слободу одлуке, односно слободну вољу да бира: или службу у љубави са Богом или службу у савезу са ђаволом. У пуно већем броју случајева човек се опредељује, било свесно или несвесно, за ову другу службу. Због тога га сналазе беде и болести, а кроз ове и смрт. За службу Богу опредељује се само мали број људи, само они људи који желе да носе крст Христов испуњен разним искушењима која се на њих сручују ради њиховог живота по Богу и за Бога. „Покушајмо, браћо и сестре, да пренесемо ове поуке у своје животе и поступајмо као што је поступио Христос и исцељена жена из данашње јеванђелске приче. Помажимо своје ближње у њиховим невољама без много размишљања, сматрајући њихове невоље као своје, и разумимо да смо само оруђе Божје кроз које Бог пружа помоћ онима којима је потребна. Не заваравајмо се својим самољубљем и охолошћу као старешина синагоге из данашње јеванђелске приче, који уместо да благодари Богу што несрећна жена доби исцељење поче да негодује што је Исус излечи у суботу, желећи се оправдати Законом“, закључио је наш Архијереј.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије заједничарење је настављено на трпези љубави, коју је надлежни парох протојереј Бранислав Јеремић припремио. Том приликом је члан Већа Градске општине Младеновац господин Зоран Јоцић Епископу уручио први примерак зборника радова са научног скупа „600 година манастира Павловац“.

јереј Марко Јефтић