СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКОЈ ИВАНЧИУ суботу 9. децембра 2017. године, када наша Света Црква прославља и празнује Преподобног Алимпија Столпника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом великомученику Димитрију у Великој Иванчи. Нашем Архијереју саслуживали су протојереји-ставрофори: умировљени парох младеновачки Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник младеновачки Жељко Ивковић, јеромонах Петар Драгојловић, протојереј Зоран Алексић, јереји: Ненад Марковић и Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакони: Небојша Поповић, Божидар Васиљевић и Милош Павић. Литургијско сабрање увеличао је предивним појањем хор ученика Богословије „Свети Сава“ из Београда.

У својој беседи је Епископ Јован истакао да ако нисмо у заједници Богочовечанског Тела Христовог, у Цркви, у литургијском сабрању, нема нас ни у спасењу. Наш Владика је рекао да је Реч Божија, Реч која оживаљава, Реч која васкрсава, Реч која освећује, Реч која просвећује. То је та Реч Божија од које је постало све што је постало. Верни су упознати са мудрошћу да је хришћанин вечни ученик, који се у овом животу спрема за полагање испита за вечни живот; испит нашег живота, наших дела и испит наши недела. Пред Богом су живи само они који слушају Реч Божију и извршавају је, а духовно мртви пред Богом су они који слушај Реч Божију а не творе је. Епископ је закључио да се зато требало трудити за спасење како своје, тако и других. Тај труд има вечити значај, јер је труд на спасење људи. Имена свих трудбеника на спасење људи је записано у Књизи живота. Та књига је у рукама Божијим и никаква сила, никакво зло нас не може истргнути из те књиге, ако се ми сами својим неделима не испишемо из те Књиге. У Књигу живота се уписујемо својим делима, а и кад се истргнемо својим неделима можемо се поново уписати покајањем.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије извршен је чин освећења парохијског дома. После се приступило трпези љубави коју је надлежни парох јереј Иван Ненадовић са љубављу припремио, а ученици основне школе овог шумадијског села су извели пригодан културно-уметнички програм.

јереј Марко Јефтић