СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ У СЕЛУ ЛАНИШТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ У СЕЛУ ЛАНИШТУУ недељу, 30. јула 2017. године, када наша Света Мајка Црква празнује свету великомученицу Марину, Преосвећени Владика шумадијски Г.Г. Јован је посетио и служио Свету Архијерејску Литургију у селу Ланишту, у Цркви посвећеној овој дивној светитељки.

Светој Литургији саслуживали су: архијерејски намесник белички протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Радосав Станковић, прота пожаревачки Сретен Качаревић, протонамесник Бобан Сеновић, протођакон Иван Гашић, протођакон Нинослав Дирак, као и чтечеви Борис Милосављевић и Младен Алексић.

У својој беседи, Преосвећени Владика нас је подсетио на живот свете великомученице Марине, која је још као дете чула за Христа и од Кога је нико није могао касније одвојити. Говорећи о данашњем Јеванђењу, Владика нам је говорио како ми људи, нисмо ни само тело, ни само душа, већ и тело и душа, и зато треба да хранимо и једно и друго, само правилно одмеривши, да не дамо превагу телу, већ души. Уколико више хранимо тело, душа остаје да пати и чами у нама, јер чезне за Богом. На примеру Христа, који се сажалио на народ и нахранио га, ми видимо да човек који нема сажаљења и самилости према другом човеку, заправо нема ни Христа у себи. Због тога се сабирамо на Св. Литургији и хранимо и појимо Христом, а пре него приступимо Св. Причешћу, треба да преиспитамо и размрдамо своју савест и своје срце и видимо да ли смо у њему пронашли добро или зло, љубаљв или мржњу. У зависности шта од та два одаберемо, јер одабир се врши по слободној вољи, зависи какав ћемо живот живети, стално имајући на уму да нам јесте све дозвољено, али нам није све на корист.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени Владика Јован је, препознавши залагање у досадашњој служби, протонамесника лаништанског Дејана Павловића, произвео у чин протојереја.

Беседа протојереја Дејана Павловића

Након одслужене Свете Литургије, верни народ предвођен Његовим Преосвештенством, учествовао је у храмовној литији и пререзан је славски колач. После тога, верни народ се поклонио и целивао мошти свете великомученице Марине које је Владика Јован донео свима на дар.

Након богослужења уследила је трпеза љубави испод трема, у порти храма.

Нинослав Дирак, протођакон