ВЕЛИЧАНСТВЕНО САБРАЊЕ ПОВОДОМ ШЕСТ ВЕКОВА МАНАСТИРА ПАВЛОВАЦ

ВЕЛИЧАНСТВЕНО САБРАЊЕ ПОВОДОМ ШЕСТ ВЕКОВА МАНАСТИРА ПАВЛОВАЦНа дан Светог деспота Стефана Лазаревића, 1. августа 2017. године, одржан је, традиционални сабор у манастиру Павловац, по предању задужбини овог славног и благочестивог господара српског. За разлику од претходних година ово сабрање је имало посебан значај, с обзиром на то да је био централни део манифестације „У сусрет 600 година манастира Павловац“. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, Архијерејско намесништво младеновачко у сарадњи са Градском општином Младеновац и Центром за културу и туризам Младеновац желело је да укаже на значај ове космајске Светиње и зато је одлучено да се оснују „Дани Светог деспота Стефана“, који ће у периоду од 2017-2027. (када ћемо обележити 6 векова од упокојења Светог Стефана Високог) духовним, културним, инфраструктурним, научним и другим активностима радити на промоцији и унапређењу општег стања манастира Павловац и кенотафа који обележава место упокојења Светог Стефана Лазаревића у марковачком засеоку Црквине.

Након научног скупа посвећеног Павловцу одржаног 31. јула, на празник ктитора манастира посвећеног Преносу моштију Светог Николаја Мирликијског Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: протојереја-ставрофора Драгољуба Ракића, јеромонаха Петра (Драгојловића), јеромонаха Мардарија (Јокића), протојереја-ставрофора Љубише Смиљковића, протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, протојереја Слободана Кеџића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Небојше Поповића. Лепоти богослужења допринели су Српски православни појци. Мноштво народа испунило је манастирску порту од раног јутра и дочекавши свог Архијереја активно учествовало у богослужењу. Наш Владика је у својој беседи говорио о значају подизања манастира и сабирања у њима. Подсетио је верне да ништа није могло да омете благочестиве владаре да чине Богољубива дела, а да чланове Цркве ништа није могло да спречи да у местима попут Павловца налазе мир, утеху и да теже Спасењу и Обожењу. Епископ Јован је подучио сабране да се угледају на светли пример Светог Стефана Виского, испричавши потресне моменте из житија великог владара.

Након Причешћа, које је због великог броја причасника морало бити обављено на два места, и заамвоне молитве пресечен је славски колач. У име Градске општине Младеновац домаћин је био директор ЈКП „Младеновац“ господин Владета Лучић. У порти су били распоређени чланови Витешког удружења „Бели орлови“, који су својим изгледом и опремом улепшали сабрање и дочарали време средњовековне Србије. Богат културно-уметнички програм отворио је Црквени хор „Хаџи Рувим“ из Ваљева, а након њих је призната драмска уметница Горица Поповић изговорила „Похвалу кнезу Лазару“ монахње Јефимије. У истом духу је настављено, па је глумац Милан Цаци Михаиловић интерпретирао знаменито дело Светог деспота „Слово љубве“. Програм је завршен музичким делом у којем су наступиле сестре Гобовић и ансамбл Ренесанс. Присутнима су се обратили и секретар града Београда за културу госпођа Ивона Јевтић и председник Градске општине Младеновац господин Владан Глишић. Након културно-уметничког програма заједничарење је настављено на трпези љубави у манастирској порти.

јереј Марко Јефтић