ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИ

ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИУ недељу, 9. јула 2017. године, када се у Светој Цркви празнује преподобни Давид Солунски, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Чибутковици, Архијерејско намесништво колубарско-посавско. Владики су саслуживали: протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, Архијерејски намесник колубарско-посавски; протојереј-ставрофор Александар Новаковић; протонамесник Владимир Стојковић, јереј Рашко Стјепановић, гост из Крагујевца. За торжественост Службе били су задужени „Србски православни појци“.

Обративши се окупљеним верницима Владика Јован поучава да је смисао човековог живота сведочење Бога. Живот је највећи дар Божији, који се умножава када се живи Богом, Јеванђељем, Црквом и врлинама. Таквим животом ако живимо ми хришћани постајемо свети, а на светост живота смо уосталом и призвани. Тада мислимо и размишљамо о Богу, о томе како да у себе уселимо Бога. Јер срце људско је најлепши дом Божији. Са Богом у себи увек смо победници греха и смрти. То и ђаво добро зна и зато жели да човека убеди да Бог нити је постојао нити постоји, да из човека изгна веру у Бога. Када у томе успе, човек постане сличан бесомучним Гадаринцима из данашње јеванђелске приче. У такво стање човека уводи грех и оно што му је подлога, гордост и сујета. Живећи овакав живот, без Бога, живимо промашен живот.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Радост Литургијског сабрања је продужена Трпезом љубави, коју је за окупљене вернике приредио парох чибутковачки, протојереј Жељко Ж. Ивковић, заједно са верним народом своје парохије. Владика Јован је овом приликом обишао и храм Силаска Светог Духа на апостоле у селу Барзиловица и од свештеника Жељка Ж. Ивковића и чланова грађевинског одбора, уверио се како напредују радови на овој светињи.