ПОД ЛИПАМА МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕ

ПОД ЛИПАМА МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕУ петак, 7. јула 2017. године, када наша Црква прославља Рођење Светог Јована Претече – Ивањдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Тресије који посвећен Светим Архангелима на Космају, уз саслужење протојереја ставрофора Љубише Смиљковића, протојереја ставрофора Милована Блажића из Рипња, јереја Горана Лукића, јеромонаха Дионисија манастира Свете Петке у Сибници, и ђакона Филипа Јовановића.

Након прочитаног Јеванђеља, Епископ Јован је у својој беседи, између осталог,  рекао да се Господ родио, страдао, Васкрсао и Вазнео на небо ради нас. Рођење Господње јесте највеће чудо, јер нам сведочи да је Бог постао човек. А за нас је то веома важно јер нам казује да нас Господ управо због тога што је постао човек разуме. Разуме све наше слабости и недостатке, и управо због тога нам није дао више искушења и патњи од онога колико можемо да поднесемо. Зато смо се и сабрали данас да прославимо и да заблагодаримо Богу и то је оно што човек стално треба да чини. Јер човеку је дат дар живота да га живи достојно Бога и достојно човека, и да сада овде започнемо да задобијамо Царство Небеско. Други дар који је Господ дао човеку јесте Црква, да у Цркви Божијој, као Богочовечанском телу, ми живимо као у заједници. Јер само у Цркви, кроз Цркву и у заједници Цркве се спашавамо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Наша Црква прославља дане Светитеља када су они пресељени у вечност, пресељени у Царство Божије, али прославља и три рођендана: Рођење Господа Исуса Христа, Рођење Пресвете Богородице и Рођење Светог Јована Крститеља. Рођење Светог Јована Крститеља  прослављамо због његове велике улоге у плану Божијем нашега спасења. По промислу Божијем он је био одређен да припреми пут целог рода људског, пут покајања, за долазак Спаситеља света. А свако право, искрено покајање јесте равно Васкрсењу. Јер када човек греши и схвати да га грех одваја од Бога и других људи, и када реши да уз помоћ Божију постане бољи, онда човек постаје очишћена личност, постаје оно што заправо и треба да буде, а то је икона Божија. Зато је било потребно да дође неко пре Господа нашега Исуса Христа и припреми тај народ, да га припреми за покајање, јер покајање значи промену начина живота. Зато, помолимо се Богу и Светом Јовану Крститељу да, као што је он припремао народ кроз покајање за долазак Христов, и ми кроз покајање сваког дана дочекујемо Бога. Он је говорио како треба да се живи, говорио је о чистоти срца коју човек треба да има, јер само чисто срце Бога види.

Нека нам Господ помогне да се нађемо на путу који води у Царство Небеско, а тај пут јесте пут покајања.

Након причешћа Епископа и свештеника, светој чаши је приступио и велики број вeрника.

После Свете Литургије, под манастирским липама, одржан је програм где се присутнима обратио поздравном речи председник ГО Сопот Живорад Милосављевић, а затим је позната глумица Олга Одановић говорила стихове српске књижевнице Исидоре Секулић. На видно задовољство присутних програм је обогаћен песмама које је извео  ,,Женски грађански хор“ из Сопота, а затим је представљена издавачка делатност Библиотеке града Београда и издања општина Младеновац и Сопот, као и делатност Центра за културу Сопот, Ликовна колинија Неменикуће 2017.

Ова манистефација у манастиру Тресије завршава се програмом који ће се, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржати у порти Цркве неменикућске 12. Јула, на Петровдан, а који носи назив ,,Дани Милована Видаковића“.