СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДУБОНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДУБОНИУ суботу, 10. октобра 2015. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Преподобног Симеона Столпника у Дубони. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јереј Драгиша Богичевић, протођакон Иван Гашић, ђакони Небојша Поповић и Божидар Васиљевић. Пре Литургије, Владика је освештао новоподигнуту палионицу у порти дубоњске Цркве.

У својој надахнутој беседи наш Владика је упознао верни народ са важношћу врлине љубави у животу сваког хришћанина. Епископ је подсетио да нам је Господ даровао нову, савршену љубав и да су у прво време хришћани били препознавани по томе како су се међусобно волели. У јеванђељским текстовима проналазимо смернице за то како узрастати у љубави, вери и нади. Свако ко воли Господа, волеће и ближњег и обрнуто. Са друге стране, свако ко каже да воли Бога, то мора потврдити и животом и делима. Истакнуто је да смо дужни да поменуте врлине умножавамо и преносимо у свет. Владика Јован је подучио присутне вернике овог шумадијског села да свакодневним узрастањем у љубави и њеном делатном пројавом обогаћујемо свој живот и да нам оно помаже да спознамо колико нам је ближњи важан и хришћанском животу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Богослужења, приређен је културно-уметнички програм у порти, а потом су сви присутну заједничарење наставили на трпези љубави, коју је припремио дубоњски парох протонамесник Милисав Радовић.

јереј Марко Јефтић