НА ОПЛЕНЦУ СЛУЖЕНА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ

НА ОПЛЕНЦУ СЛУЖЕНА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ У петак, 9. октобра 2015. године, када наша Црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, пензионисани протојереј – ставрофор Милун Алексић и свештенство опленачког намесништва као и јереј Марко Стевановић, парох рајковачки, протођакон Небојша Јаковљевић, ђакон Урош Костић и ђакон Милутин Гашевић.

Свету Архијерејску Литургију су певале монахиње из манастира Никоље заједно са црквеним хором "Опленац".

Светој Архијерејској Литургији присуствовали су председник Општине Топола господин Драган Живановић, управник Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића господин Драган Рељић, као и ђаци средње и основне школе у Тополи.

Владика Јован се верном народу обратио беседом о љубави, оној љубави којом је живео Свети апостол Јован Богослов. Љубав живи у нама онда када Бог живи у нама. Грех којем смо као људи склони изгони праву љубав из нас и усељава ону другу љубав – љубав према греху. Љубав Божија према роду људском је највеће чудо мислосрђа јер је та љубав натерала Бога да пошаље Сина Свог људима како би кроз Њега спасавали своје душе и своје животе. Човек је дужан да на то богољубље одговори својим човекољубљем. Она љубав која се не темељи на Богу није права, већ је лажна љубав, љубав из интереса. Права љубав се заснива на жртвовању за ближњег. Таквом љубављу живео је и Краљ Александар Први који је и свој живот дао из љубави према свом народу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије служен је парастос и помен на гробу Краља Александра првог Карађорђевића, а по завршетку организовано је послужење и ручак за госте од стране управника Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића, Господина Драгана Рељића.

ђакон Урош Костић