ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У СТАНОВУ

ПРОСЛАВА  ХРАМОВНЕ  СЛАВЕ  У  СТАНОВУУ Станову је прослављена храмовна слава, Свети Великомученик Пантелејмон, светитељ који је исцељивао људе како за живота тако још више после своје мученичке кончине. Па и дан данас Свети Пантелејмон лечи душе и тела оних који му се  молитвено обраћају. Црква у Станову има велики благослов да се у њој налази делић моштију овог дивног светитеља. Данас је славила Црква Божија у Станову своју храмовну славу, литургијским сабрањем којем је началствовао Његово Преосвештенство Господин Јован, Епископ шумадијски.

Многобројни житељи овог дела града и бројни гости, који су дошли да са нама поделе радост нашег славља напунили су порту. Било је ту пуно деце која су својом грајом и веселом игром помало ометала складност литургијског појања али и показала својом бројношћу да се Црква пуни новим и свежим духом нових снага, оних који узрастају у Цркви од својих малих ногу и којима је храм и богослужење нормалан  животни простор. Дивно је видети родитеље који своју децу приводе Христу и како стрпљиво и побожно та деца приступају Светој Чаши и примају Христа у себе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована у Станову

Његово Преосвештенство је, говорећи у својо беседи, истакао пре свега значај вере у нашем хришћанском животу, али вере која кроз љубав дела. Да, вера али и дела која показују нашу веру, врлине  које  треба да градимо и стичемо трудом и молитвом и искушења која треба да савладавамо у нашем хришћанском животу.

јереј Петар Бранковић