Чланци поређани по датуму: понедељак, 01 август 2011

ВЕРА ЈЕ ПУТ, А СПАСЕЊЕ ДУШЕ НАШЕ ЈЕ ЦИЉ ХРИШЋАНСКОГ ЖИВОТАУ дан Свештеномученика Атиногена  (петак седми по Духовима),Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на данашње јеванђеље Преосвећени нам открива да грех може да  унакази  ум,разум ,вољу,срце и тело наше. Али не треба очајавати већ сву наду положити на Господа.С вером приносећи срца своја Њему (горе имајмо срца…..),исцељујемо се од свакога греха.Приносећи срца своја ,приносимо једни друге и сав свет који нас окружује.

МОЛИТЕ СЕ ДА ВАША ИМЕНА БУДУ ЗАПИСАНА НА НЕБЕСИМА У четвртак 28. јула 2011. године на дан Светих мученика Кирика и Јулите, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење баратства овога светога храма.

Беседећи на 51.зачало Јеванђеља по Луки, Владика Јован је подсетио да су још апостоли својим животом, речију и делима потврђивали Христа у свету. Зато Господ поручује:"Радујте се јер су ваша имена записана на небесима (Лк10,23)". Христос још каже да ко вас слуша, слуша Оца мога, а такви су најпре уз Цркву своју, је не може се не признавати Црква и тврдити да се признаје Бог. Онај који слуша Цркву, њему се даје власт да стаје на змије  и шкорпије и да му се и зли духови покоравају.

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈАРУШИЦАМА

У Јарушицама, надомак Раче, на дан Сабора Светог архангела Гаврила прослављена је храмовна слава. Свету Литургију су служили свештеници Драгослав Сенић, Зивота Марковић, Петар Манић и Радивоје Стојадиновић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића и Миљана Антића. Неколико стотина људи се окупило у овој прелепој светињи која се налази у веома живописном шумадијском крају.

Надахнуту беседу је одрзао протонамесник Радивоје Стојадиновић који је говорио о значају свете Литургије у животу сваког верника. На Светој Литургији не треба да будемо присутни само физики и психички већ духовно, схватајући њен узвишени смисао, нагласио је он. Врхунац Литургије је сједињење са Господом Исусом Христом кроз причешће Његовим Телом и Крвљу.