Чланци поређани по датуму: понедељак, 13 јун 2016

ВЕЋИНА УЧЕНИКА ПЕТНАЕСЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ОКОНЧАЛА ШКОЛОВАЊЕ ОДЛИЧНИМ УСПЕХОММатурски испит у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу

У периоду од 1. до 11. јуна 2016. године, ученици Крагујевачке богословије, који су први разред уписали 2011. године, полагали су завршни испит зрелости – мутуру и сви су успешно окончали школовање у овом училишту Српске православне Цркве. Испитима за двадесет кандидата, у којима су учествовали сви професори Богословије, предвођени ректором протојерејом ставрофором проф. др Зораном Крстићем, руководио је ђакон др Здравко Јовановић, доцент на групи за патрологију Православног богословског факултета Универзитета у Београду као изасланик Светог архијерејског синода СПЦ. Испитима из већине предмета присуствовао је и Његово преосвештенство Господин Јован, епископ шумадијски. Сви учесници испита зрелости у Крагујевачкој богословији више пута су служили, односно учествовали у Литургијским сабрањима која је предводио Епископ Господин Јован или професори-презвитери. Ова богословска смотра обиловала је и колегијалном разменом мишљења о многим актуелним теолошким питањима.

ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ЦРКВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА У СЕЛУ КОНЧАРЕВУ КОД ЈАГОДИНЕЊегова Светост Патријарх српски Господин Иринеј и Преосвећени владика, Епископ шумадијски Господин Јован су у суботу, 11. јуна 2016. године, са почетком у 9 сати извршили Велико освећење цркве Светог Јована Крститеља у селу Кончареву код Јагодине, задужбине господина Драгана Марковића-Палме и његове породице, служећи у наставку Свету Архијерејску Литургију, на платоу испред цркве.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ НА РУШЕВИНАМА МАНАСТИРА КАСТЕЉАНАБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, прве суботе у месецу мају, одпочело је служење Свете Литургије на рушевинама Манастира Кастељана. Света Литургија се, благословом Епископа, служи сваке прве суботе у месецу током летњег периода.