Чланци поређани по датуму: понедељак, 27 јул 2009

Евхаристијска жртва у част Светих Арханђела-Манастир БрезовацНа дан Сабора Светог Арханђела Гаврила прослављен је престолни празник Цркве манастира Брезовца под Венчацем. По великој обнови која још увек није окончана, први пут је прослављен и то веома свечано дан манастирске славе. Уочи празника бденије је служио наш Господин Епископ Јован са презвитерством и ђаконством шумадијске и сремске Епархије, наравно уз учешће великог броја верника. Том приликом Господин Архијереј се обратио верницима пригодном беседом, благословио све нас и укрепио да надаље можемо носити благи јарам Христов. У току бденија Владика је обукао у подрасник брата Милована Ђуришића, првог манастирског искушеника.

Храмовна слава Цркве у ЈарушицамаСлава храма Сабора Св. Архангела Гаврила и ове године свечано је прослављена у селу Јарушицама. Свету Литургију  служили су пензионисани протојереј Петар Манић, протонамесник Велибор Јовановић и јереј Радивоје Стојадиновић, уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

ImageСветом Архијерејском Литургијом 26.јула 2009.године  на дан Сабора Св. Архангела Гаврила обележена је  слава манастира Вољавче . Епископу Шумадијском Г.Јовану саслуживали су свештеници опленачког намесништва , а верном народу беседом се обратио архијерески намесник крагујевачки протојереј мр Рајко Срефанвић. Манастир Вољавча се налази 5 km од Страгара, на североисточним падинама Рудника. По предању потиче из XI века.

ImageЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан храмовне славе Пресвете  Богородице Тројеручице 25.јула 2009.године служио је Свету Архијерејску Литургију у крагујевачком насељу Мале Пчелице. У новоподигнутом храму чија се лепота и величина већ сада назире, Епископу је саслуживало свештенство крагујевачког и лепеничког намесништва, а на Литургији је појао хор младих Саборне Цркве. Пригодном беседом у којој је нагласио важност нашег молитвеног обраћања Мајци Божијој, Владика Јован је рекао да су ретке Цркве које су посвећене Богородици Тројеручици, а једна  од таквих јесте Црква у Малим Пчелицама.