Чланци поређани по датуму: недеља, 12 јул 2009

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈИ ове године свечано је прослављена храмовна слава храма Св. апостола Петра и Павла у Рачи крагујевачкој. Свету Литургију су служили Архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Драгослав Сенић, протонамесник Велибор Јовановић, јереј Радивој Стојодиновић, протонамесник Видоје Рајић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ ИКОНА СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА У ЈАГОДИНИГоворити о апостолу Павлу значи говорити о једном од најобразованијих људи тога времена; човеку који је имао сасвим супротно мишљење о животу и његовим вредностима него што су то имали тадашњи хришћани. Будући да је био незнабожац, од Хришћанства ништа није хтео да прими. Напротив, он Хришћане није могао ни да смисли. Зато је био један од највећих гонитеља и прогонитеља Хришћана, како нам то казује Јеванђеље. Но, тако је то било, али и јесте, све док се човека не дотакне Бог. Тако се Савлу, како се звао раније, када је био на врхунцу своје мржње према Хришћанима, јавио сам Господ наш Исус Христос и рекао му: "Савле, Савле, зашто ме гонииш''. "Ко си ти Господе", пита Павле, да би добио одговор: "Ја сам Христос кога ти гониш, тешко ти је противу бодила праћати се". Тако Павле, познавши Силу Божију, крсти се од апостола Ананије и Савле постаде Павле; и постаде и остаде до краја свога живота ревносни следбеник Христа и Његовог Јеванђеља. Павле заиста постаде "сасуд изабрани", који је сво своје знање употребио на идење за Христом. Он је заиста сав живео Христом и сав се уподобио Христу, да је с правом могао рећи, а тиме и нама препоручити: "Не живим ја више, него живи Христос у мени".

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ИКОНА ''СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛЕ'' ЈАГОДИНАУ петак, 10. јула, у 18 часова, у Музеју наивне уметности, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован отворио је изложбу икона поводом свечане прославе 110-годишњице храма Св. ап. Петра и Павла у Јагодини.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У МАНАСТИРУ РАЛЕТИНАЦУ суботу 11. јула, празничничним бденијем, отпочело је молитвено прослављање Верховних и сваке хвале достојних апостола Петра и Павла, у манастиру Ралетинац.

Свечано празничнично бденије поводом храмовне славе овога манастира, служио је Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење високопреподобног оца Серафима, игумана манастира Денковац, високопреподобног протосинђела оца Алексеја, крстоносних отца; Милована Антонијевића, Животе Марковића, ђакона Саборног храма Ивана Гашића и Небoјше Јаковљевић.