Чланци поређани по датуму: понедељак, 31 октобар 2011

ВЕНЧАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ канадски Георгије, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење свештеника Саборног храма, венчао је господина Владу Вучићевића, доктора офтамологије и госпођу Александру, 29. Октобра 2011. године.

СВЕТА ПЕТКА – СВЕТИЊА У ВЛАКЧИПомаже за исцељење очију, помаже нероткињама и свима који се моле преподобној Петки и Пресветој Богородици Богородици...

Овако је почео своју проповед надлежни парох у Влакчи, када је после много година решио да обнови “молитву” код извора у Светињи.

Прошлост извора обавијена је велом тајне по питању ко је заштитник свете воде. Казивања говоре да је извор повезан са именом преподобне Петке Параскеве, као и чувена “Градина” изнад Влакче у планини, на којој, када се удари нечим по површини земље чује како одзвања у подножју планине. Мештани говоре да је некада Карађорђе долазио на чувени извор да се умије и помоли Богу, преподобној Петки и Пресветој Богородици, за коју говоре да је одувек заштитница, како села, храма, тако и чувене “Градине” и извора “Светиње”. Можда одувек и цели крај овде, око извора, носи име “Светиња”.

РОГОЈЕВАЧКИ ХРАМ ПРОСЛАВИО СВОЈУ КРСНУ СЛАВУ СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМСабрана око Трпезе Господње, Црква у Рогојевцу славећи светитеље Господње, славила Васкрслога Христа и свето име његово, које их је и прославило. Светитељ је највиши степен до кога се човек уздиже.

Светитељи су својим животом Бога прославили и својим делима постали најближи сарадници Божији. Они су Богу најсличнији и удостојили су се да гледају лице Божије. Наша света Црква слави светитеље и освежава њихову успомену, да бисмо се ми угледали на њихов пример и да бисмо мерећи своје вредности упоредили свој живот са њиховим животом.

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВЕТЕ ПАРАСКЕВЕ У ЛАПОВУУ Лапову је и ове године прослављена храмовна слава Свете и Преподобне мати Параскеве веома свечано. Величанственим возгласом “Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа” започела је Света Литургија коју су служили протојереј-ставрофор Милан Радовановић, пензионисани београдски свештеник родом из Лапова и јереј Миломир Васиљевић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.