Чланци поређани по датуму: петак, 14 октобар 2011

БОГОСЛУЖБЕНА УПОТРЕБА РОМАНОВИХ КОНДАКА ДАНАСИЗ КЊИГЕ БОГОСЛОВСКО-ИСТОРИЈСКИ РАДОВИ ЕПИАКОПА САВЕ ВУКОВИЋА, КОЈА ЋЕ БИТИ ЈАВНО ПРЕДСТАВЉЕНА 18. ОКТОБРА (УТОРАК) У 18 ЧАСОВА У ВЛАДИЧАНСКОМ ДВОРУ У КРАГУЈЕВЦУ

Преподобни Роман Слаткопевац спада у ред „највећих и најславнијих цркве¬них песника“(1) Православне Цркве и „његов дух је такав да му се одређује прво место у рангу песника, религиозних или световних, тако да га је професор Три¬панис назвао највећим песником грчког средњег века“(2). И поред тога, о њему нема много података. Рођен је у Емеси у Сирији у последњој четвртини V века. Као ђакон храма Васкрсења Христовог прешао је у Цариград за време цара Анастасија I (491-518) и ту је прибројан Богородичиној цркви у дистрикту Ки¬рос (садашњи Hexi Marmara), северном делу града. Значи да је „Роман делао на раскршћу петог и шестог столећа“,(3) и остало време живота провео је у Царигра¬ду, где је и умро после 555. године, „вероватно пре смрти цара Јустинијана 565. године“(4). Претпоставља се да је умро 1. октобра, јер се тога дана слави његова успомена у Православној Цркви.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ ИЗАБРАНИХ РАДОВА ЕПИСКОПА САВЕ ВУКОВИЋАЈавно представљање књиге Изабрани богословско-историјски радови епископа Саве Вуковића, која је приређена поводом десетогодишњице упокојења владике шумадијског Саве, биће одржано 18. октобра (уторак) у 18 часова у новом Владичанском двору у Крагујевцу (код Саборне цркве).

Учествују:

  • Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован;
  • Професор др Даница Петровић, директорка Музиколошког института САНУ;
  • Др Ненад Ристовић, доцент на Филозофском факултету Београдског универзитета;
  • Милица Бујас и Добрила Мартинов (Матица српска);
  • Негослав Јованчевић, професор богословије, приређивач књиге.

+++