Чланци поређани по датуму: четвртак, 20 октобар 2011

О КЊИЗИ ИЗАБРАНИ БОГОСЛОВСКО-ИСТОРИЈСКИ РАДОВИ ЕПИСКОПА САВЕ ВУКОВИЋАРЕЧ ДР ДАНИЦЕ ПЕТРОВИЋ, ДИРЕКТОРКЕ МУЗИКОЛОШКОГ
ИНСТИТУТА САНУ, О КЊИЗИ ИЗАБРАНИ БОГОСЛОВСКО-ИСТОРИЈСКИ
РАДОВИ ЕПИСКОПА САВЕ ВУКОВИЋА

Владичански двор у Крагујевцу, 18. октобар 2011. године

Толико пута смо у животу чули или прочитали: ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО јесте сâмо срце хришћанске вере и хришћанске Благовести!! (А. Шмеман) Васкрсење славимо сваке недеље на богослужењима. За празник Васкрсења се сваке године припремамо Великим постом. Са колико само радости на Васкрсном јутрењу појимо безброј пута „Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи, и свима у гробовима живот дарова“! А ипак, када се догоди да се растајемо од своји блиских и драгих, ми нисмо радосни – нисмо у стању да прихватимо њихов одлазак у бољи свет, да се веселимо њиховом сусрету са васкрслим Господом. Тугујемо и сабирамо шта смо ми изгубили, овде у овом животу. Да ли је то по слабости вере наше или по нашој човечанској природи којој неминовно, највећим делом припадамо?

КЊИГА КОЈА ОПОМИЊЕ И ПОДСЕЋА НА ДАРОВЕ КОЈЕ ЈЕ ОСТАВИО ВЛАДИКА САВАПредстављена књига Богословско-историјски радови
епископа Саве Вуковића

По љубави Његовог преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, пред препуном свечаном салом Владичанског двора у Крагујевцу, 18. октобра ове године, на дан када Црква прославља Светог Стефана Штиљановића, о књизи Изабрани-богословско историјски радови епископа Саве Вуковића, која је приређена поводом десетогодишњице упокојења владике Саве, говорили су, поред домаћина владике Господина Јована, академик др Димитрије Стефановић, генерални секретар САНУ и потпредседник Матице српске, др Даница Петровић, директорка Музиколошког института САНУ, др Ненад Ристовић, доцент Филозофског факултета у Београду, Добрила Мартинов, уредник у Матици српској и Негослав Јованчевић, приређивач књиге.

Током разговора о књизи, посетиоцима су приказани видео инсерти из пастирске делатности владике Саве као епископа шумадијског и снимак владичиног појања стихире из Службе Светом Стефану Штиљановићу. Црквене песме током овог сусрета поштовалаца личности и дела владике Саве изводио је Немања Старовлах, професор црквеног појања у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу.