Чланци поређани по датуму: понедељак, 16 август 2010

Пренос моштију Светог архиђакона Стефана – слава капеле манастира Никоља РудничкогСветом Архијерејском Литургијом  коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован на дан преноса моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана 15. августа 2010. године, обележена је слава капеле манастира Никоља, једног од најлепших  манастира Шумадијске епархије, који је током XVIII века био важан духовни и културни центар оног дела Србије. Историјска дешавања и превирања које се везују за период српске средњовековне државе у којем се на подручју Шумадије  издвајају посебне географске и етничке целине, као што су: Лепеница, Гружа, Јасеница, Космај, Таково и Левач, сведоче нам о значају који је Шумадија одувек имала у српској историји.

Тајна Крста је тајна ЉубавиВладика Јован: "Крстећи се мислите на Онога који је преко Крста спасао свет"

Први дан Богородичиног поста  у Старој Милошевој  Цркви у Крагујевцу традиционално се прославља као слава крстионице која се налази у порти храма . И ове године Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Јован на дан Изношења Часног Крста  и светих мученика Макавеја,   благоизволео је посетити вернике ове парохије,  одслуживши Свету Архијерејску Литургију.

ImageНа дан светога мученика Евдокима и свете мученице Јулите ,13 августа 2010 године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Јован служио је Свету Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У данашњој беседи Преосвећени Владика посебно је нагласио значај Тајне покајања коју су Свети Оци називали другим крштењем или ,,крштењем у сузама''.  Ретко је ко после уласка у Цркву сачувао своје одежде белим и благодатним, али је много оних који су своје одежде очистили покајничким плачем и исповешћу пред свештеницима којима је Господ дао власт да везују и дреше.