Чланци поређани по датуму: недеља, 24 јун 2012

ВИ СТЕ СВЕТЛОСТ СВЕТУУ петак трећи по Духовима на дан Св. Кирила Александријског Епископ шумадијски Јовн служио је свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на еванђеље Владика нам указује да од Оца кроз Христа Духом Светим постаде све што је створено. Светлост Христова просвећује сав свет. Ову светлост примамо уласком у живот, а кроз свету Тајну Крштења ова благодатна Светлост рађа и обасјава за живот вечни, палећи тако светиљку нашега живота са извора Христа-Светлости Вечне. Јер ова Светлост чини да наше светиљке светле у тами и да их тама не угаси.

HOMO HOMINI LUPUS ESTУ четвртак 21. јуна 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Беседећи на 36. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика је одржао беседу снажног психолошког карактера, објашњавајући вернима, везу између мудрости с једне и доброте и љубави с друге стране у личности човека, на испуњењу Божијег послања, које се тиче и нас хришћана у овоме времену.

СЛАВА КАПЕЛЕ МАНАСТИРА ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУУ понедељак 18. јуна 2012. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац у Брезовцу код Аранђеловца. Повод за сабрање Цркве Христове у овој древној светињи била је слава капеле манастира Венчац, која је посвећена Св. свештеномученику Јоаникију, Митрополиту црногорско- приморском, који је пострадао у Аранђеловцу 1945. г. од стране комуниста.

СЕМИНАР ЗА ВЕРОУЧИТЕЉЕ У КРАГУЈЕВЦУ 16–17. ЈУНА 2012. ГОДИНЕС обзиром на то да је прошло десет година од повратка верске наставе у школе у Србији, остварена је могућност да се објективно дискутује о реалности, могућностима и начину њеног остваривања унутар школског система који увек не даје довољно простора. Поменуте чињенице, оне који обављају часну и одговорну службу вероучитеља, обавезују на усавршавање и проналажење што бољих начина за остваривање верске наставе у српским школама.